Perli a magyar államot a francia gázóriás, a GDF Suez a rezsicsökkentés és a vezetékekre kivetett közműadó miatt, a befektetővédelmi elvek megsértésére hivatkozva. Eközben a csoport egy másik tagja gázhálózatának eladásáról tárgyal a magyar kormánnyal.

Pert indított a magyar állam ellen az Engie (korábbi nevén GDF Suez) az ICSID nevű washingtoni választott bíróságon a befektetővédelmi elvek megsértésére hivatkozva – erősítették meg a Népszabadság értesülését a GDF Suez Energia Holding Hungary Zrt.-nél, amely a tevékenységét lényegében az Égáz-Dégáz észak-dunántúli és dél-alföldi hálózatának üzemeltetésére korlátozza.

A lap információi szerint az Engie elsősorban a közművezetékekre kivetett adó, a kormány által meghatározott hozam és egyéb, el nem ismert költségeik miatt támadhatja a magyar államot. A Népszabadság perértéket firtató kérdését ugyan nem erősítette meg vállalat, de a lap információi szerint az államtól követelt összeg megközelíti a 200 milliárd forintot.

A GDF Suez Energia Holding beszámolt arról, hogy a francia befektető tárgyalásokat folytat az állammal az Égáz-Dégáz 22 ezer 619 kilométer hosszú hálózatának értékesítéséről. Vagyis: miközben a francia csoport egyik tagja perli a magyar államot elmaradt bevételei miatt, egy másik tagja a kormánnyal tárgyal gázhálózatának értékesítéséről.