Általános sztrájkkal fenyegetőzik a mintegy 500 ezer egészségügyi dolgozót tömörítő Sanitas szakszervezet. Amennyiben a kormány júniusig nem tesz eleget követeléseiknek, beszüntetik a munkát.

Már csütörtökön is spontán tiltakozó megmozdulást szerveztek: a szakszervezet körülbelül kétszáz tagja indult „sétára” a munkaügyi és az egészségügyi minisztérium székházához.

A szakszervezetiek ismételten leszögezték, azt szeretnék elérni, ha nem lennének diszkriminatív fizetések az egészségügyben, ha megszűnnének a bérezési rendszerben fennálló egyenlőtlenségek. Követelik, hogy a tavalyi évhez hasonlóan, idén is részesüljenek 25 százalékos fizetésemelésben – írja a kronika.ro.

A Sanitas már tavaly általános sztrájkot helyezett kilátásba az alacsony bérek miatt, de ősszel látszólag sikerült megegyezniük az érintett minisztériumok képviselőivel, így a megmozdulás elmaradt. Az akkori megállapodás szerint ez év januárjától minden egészségügyben dolgozó számára bruttó 100 lejjel emelték a havi fizetést, a kormány ugyanis korábban csak az 1500 lejnél alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők esetében hagyta volna jóvá a béremelést.

Livius Cârstea, a Sanitas Temes megyei elnöke azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy a Victor Ponta miniszterelnök vezette kormány által tavaly elfogadott rendelet szerint nem részesülnek béremelésben azok, akik 2015 folyamán más jellegű fizetésnövelést kaptak.

Ennek nyomán éppen a leghátrányosabb helyzetben lévők nem kaphatják meg a bruttó 100 lejes béremelést, a minimálbér ugyanis ebben az évben két részletben, összesen bruttó 150 lejjel bővül, így a legkisebb keresetűek nem részesülhetnek a 100 lejes pluszjövedelemben.