Iránnak 150 milliárd dollár külföldi tőkére lenne szüksége ahhoz, hogy a tavalyi 3 százalékos gazdasági növekedést 8 százalékra srófolja, s ezzel jelentősen csökkentse a fiatalok munkanélküliségi mutatóját.

Tengernyi pénz, 150 milliárd dollár kellene ahhoz, hogy Irán gazdaságát kimozdítsák a holtpontról – mondta Hasszán Rohani iráni elnök. A Bloomberg hírügynökség jelentése szerint a júliusi atomegyezmény után Irán kész felpörgetni a gazdasági tárgyalásokat mind az Egyesült Államokkal, mind az Európai Unió tagországaival. Az Irán elleni szankciók törlését követően több nagyvállalat várakozik ugrásra készen. A kapcsolatok fejlesztésébe kezdtek Oroszországgal is.

Az utóbbi két évben 40-ről 15 százalékra szorították vissza az inflációt, a gazdasági növekedés 2014-ben 3 százalékos volt, ezt akarják 8 százalékra feltornázni a következő években, ehhez pedig elengedhetetlen külföldi források bevonása.

Tavaly 700 ezer új munkahelyet teremtettek a közel 80 millió lakosú országban, ez 100 ezerrel marad el a célkitűzéstől. Ehhez képest túlságosan merésznek tűnik az elgondolás, hogy két éven belül 8,5 millió új munkahely legyen, hogy milyen szektorokban, azt most dolgozzák ki. Az országban a 18-24 éves korosztályban 24 százalékos a munkanélküliség, stratégiai feladat ennek lefaragása 10 százalék alá.

A gazdasági fejlődésről és kapcsolatokról is nyilván szó lesz Orbán Viktor jövő hétfőn kezdődő teheráni látogatásán. A magyar miniszterelnök sajtóhírek szerint már nyáron elutazott volna Iránba, ám Budapest megvárta, hogyan végződnek Bécsben az atomtárgyalások.