Kína lesz első unión kívüli ország, amely hozzájárul az Európai Unió nagyszabású beruházás-élénkítő csomagjához, a Juncker tervhez.

Mai Kai kínai miniszterelnök-helyettes az Európai Bizottság elnökhelyettesével, Jyrki Katainennel Pekingben folytatott megbeszélésen jelezte: Kína támogatni kívánja a 315 milliárd eurós európai beruházási tervet, és a beruházásokat érintő területeken általában is szorosabb együttműködésre törekszik.

Kína az első nem uniós tagállam, amely támogatja a Juncker-tervet. Katainen elmondta: biztos abban, hogy más intézményi befektetők is hasonlóan fognak dönteni.

A Juncker-féle beruházási terv az Európai Bizottság szerint legalább 330–410 milliárd euróval járul hozzá az uniós GDP-hez és 1–1,3 millió új munkahelyet teremt.

Eddig a következő tagállamok jelezték, hogy hozzájárulnak a csomaghoz: Németország (8 milliárd euró), Spanyolország (1,5 milliárd euró), Franciaország (8 milliárd euró), Olaszország (8 milliárd euró), Luxemburg (80 millió euró), Lengyelország (8 milliárd euró), Szlovákia (400 millió euró), Bulgária (100 millió euró) és az Egyesült Királyság (6 milliárd font – nagyjából 8,5 milliárd euró). Katainen alelnök a tervet népszerűsítő roadshow keretében már 27 tagállamot felkeresett, az utolsó állomás Szlovénia lesz, október 9-én.