A nagy decemberi ellenőrzés során közel ötezer helyszínen, összesen húszezer élelmiszert vizsgáltak meg a szakemberek. A hatóságoknak kétszáz esetben kellett eljárniuk, és csaknem 20 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból.

Az év végi téli akció során, decemberben a megyei kormányhivatalok és a járási hivatalok szakemberei – a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági hivatal (Nébih) koordinálásával –  a friss húsokat, haltermékeket, pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítményeket, édesipari termékeket és a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket ellenőrizték kiemelten. Figyelemmel kísérték továbbá az élő állatok szállítását is – e téren bírságot – az elmúlt évekhez hasonlóan – nem kellett kiszabni – írja közleményében a Földművelésügyi Minisztérium.

A szezonális ellenőrzés elsődleges célja, hogy hozzájáruljon az élelmiszerbiztonsági és minőségi követelmények maradéktalan teljesítéséhez az ünnepek miatt megnövekedett forgalom mellett. A korábbi tapasztalatokhoz képest jelentősen csökkentek (a 2015-ös 4,1 százalékról 2,5 százalékra) a higiéniai hiányosságok. Évről-évre javulás tapasztalható a termékek minőségével és összetételével, nyomon követhetőségével és a dolgozók képzettségével, valamint alkalmasságával kapcsolatos szabálytalanságok terén.

Összesen mintegy 4800 létesítményt ellenőriztek a szakemberek, ebből 550 élelmiszer-előállító helyen, 1809 élelmiszer-forgalmazásban, 688 pedig vendéglátóhelyen vizsgálódtak. Az egy hónapig tartó ellenőrzés alatt több mint 20 ezer hazai és külföldi élelmiszertétel került górcső alá. A megvizsgált termékek 7,5 százalékát, 1529 tételt, összesen 19 223 kilogram élelmiszert kellett kivonni a forgalomból, melynek értéke csaknem elérte a 4,9 millió forintot.

Az akció során feltárt szabálytalanságok miatt 61 alkalommal figyelmeztetést, 124 esetben bírság kiszabását alkalmazták szankcióként a szakemberek. A büntetések összege elérte 11,8 millió forintot.