Norvégia munkavédelmi hatósága, valamint a szociális partnerek a közlekedési ágazatban kampányt indítottak a norvég utakon közlekedő külföldi tehergépjármű sofőrök munkakörülményeinek javítása, ezáltal biztonságosabbá tétele érdekében – hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Főosztálya.

Norvégia határain naponta több mint háromezer tehergépjármű halad át, amelyek legtöbbje Kelet-Európából érkezik. A külföldi sofőrök nincsenek hozzászokva Norvégia területi adottságaiból és éghajlatából adódó útviszonyokhoz, melynek következtében háromszor nagyobb az esélye annak, hogy közlekedési baleset részesei lesznek. Ezek a gépjárművezetők általában alulfizetettek, mert nincsenek tisztában azokkal a jogokkal, amelyek megilletik őket, ha Norvégia területén végeznek munkát. A norvég hatóság megpróbált párbeszédet kialakítani a külföldi sofőrökkel, ez azonban nem volt eredményes. Így nem maradt más választásuk, mint szólni az édesanyjuknak…

A „Mama bemutatja” kampány keretében készített figyelemfelhívó rövidfilm – Lukasz és édesanyja, Anna szereplésével – a http://www.motherpresents.org/hu/ weboldalon magyar felirattal is megtekinthető. A honlapon emellett alapvető információk olvashatók a minimálbérre és napidíjra való jogosultságról, a gumiabroncsra és hóláncra vonatkozó követelményekről, a menetidőről és a pihenőidőről, az úthasználati díjakról, a szükséges hivatalos okmányokról, valamint a norvég vezetési viszonyokkal kapcsolatos tudnivalókról.