Éves összevetésben a munkaerő-piaci szolgáltatások drágultak a legütemesebben 2016 harmadik negyedévében – derül ki a statisztikai hivatal friss összefoglalójából.

A KSH „Szolgáltatási kibocsátási árak, 2016. III. negyedév” című friss kiadványának legfontosabb megállapításai:

2016 III. negyedévében a szolgáltatási kibocsátási árak hat-hat területen nőttek, illetve csökkentek, egy esetében nem változtak 2015 III. negyed- évéhez képest. A távközlési szolgáltatásokért 3,5, a közúti áruszállítás, költöztetésért 1,7, a postai, futárpostai tevékenységekért 1,4 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. Legnagyobb mértékben a munkaerő-piaci szolgáltatások (ahol a legnagyobb súlyt a munkaerő-kölcsönzés jelenti) díjai emelkedtek (3,6 százalék), aminek hátterében a 2016. évi minimálbér 5,7 százalékos emelkedése áll. A többi öt területen a szolgáltatási díjak emelkedése 0,3–1,3 százalék közé esett. Legkevésbé a mérnöki és építészmérnöki tevékenység; műszaki vizsgálat, elemzés terén nyújtott szolgáltatások drágultak.

2016 I–III. negyedévében a megfigyelt szolgáltatások átlagosan 0,3 százalékkal kerültek kevesebbe 2015 első három negyedévéhez képest. 13 szolgáltatáscsoportból mindössze kettőnél történt árcsökkenés: a távközlési szolgáltatások díjai 2,9, a közúti áruszállítás, költöztetéséi 0,9 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbitól. Nyolc területen az árak drágultak, a legnagyobb mértékben (2,9 százalék) a raktározás, tárolási szolgáltatásoknál. Jelentős volt még a munkaerő-piaci szolgáltatások és a biztonsági, nyomozói tevékenységek árnövekedése (2,6, illetve 1,4 százalék), ugyanakkor a többi területen az emelkedés mértéke nem haladta meg az 1 százalékot. Három szolgáltatásterület esetében az árak lényegében nem változtak.

Szállítás, raktározás

2016 III. negyedévében a szállítás, raktározás nemzetgazdasági ágban megfigyelt szolgáltatások kibocsátási árai együttesen 2,3 százalékkal csökkentek az előző év azonos negyedévéhez viszonyítva.

A raktározási, tárolási tevékenységek árai stagnáltak a megelőző egy évet jellemző dinamikus áremelkedést követően. 2015 III. negyedévéhez képest a többi terület árai csökkentek, legkisebb mértékben a rakománykezeléséi (0,4 százalék), míg legjelentősebben a közúti áruszállítás árai mérséklődtek (1,7 százalékkal), folytatva a 2015 I. negyedévétől tartó tendenciát. A közúti áruszállítás árcsökkenéséhez alapvetően hozzájárult a gázolaj fogyasztói árának 8,0 százalékos visszaesése, és a forint euróval szembeni 0,3 százalékos erősödése az egy évvel korábbihoz képest. A postai, futárpostai tevékenységek szintén olcsóbbak lettek (1,4 százalékkal), megtörve ezzel az évek óta tartó folyamatos áremelkedést.

Információ, kommunikáció

Az előző év azonos időszakához viszonyítva a nemzetgazdasági ágban megfigyelt szolgáltatások kibocsátási árai 2016 III. negyedévében átlagosan 1,2 százalékkal mérséklődtek. Ezen belül a távközlési díjak 3,5 százalékkal csökkentek 2015 azonos negyedévéhez képest. Ilyen mértékű árcsökkenést utoljára 2014 IV. negyedévében regisztráltak. A távközlési szolgáltatási díjak folyamatos csökkenését többek között az elmúlt években megvalósított beruházások, valamint a roaming-díjak (nemzetközi barangolási díjak) csökkenését eredményező uniós szintű jogszabályi változások okozták.

Az információs szolgáltatásokért 0,8 százalékkal kellett többet fizetni. A drágulás mértéke megegyezett a 2015. III. negyedévivel. Az információtechnológiai szolgáltatások díjai 2016 I–III. negyedévében dinamikusan emelkedtek, 2016 III. negyedévében 0,9 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest

Szakmai, tudományos, műszaki tevékenység

A nemzetgazdasági ágban megfigyelt szolgáltatási kibocsátási árak összességében nem változtak (mínusz 0,1 százalék) 2016 III. negyedévében 2015 azonos negyedévéhez viszonyítva. Ezen belül a jogi, számviteli, üzletviteli tanácsadási szolgáltatások díjai – több mint két év után először – 0,3 százalékkal csökkentek. A reklám, piackutatási tevékenységek árai 0,6 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbitól. A mérnöki és építészmérnöki tevékenység; műszaki vizsgálat, elemzés árai 0,3 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest, míg egy évvel korábban 1,0 százalék volt a növekedés mértéke.

Adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység

2015 azonos időszakához viszonyítva 2016 III. negyedévében a nemzetgazdasági ágban megfigyelt szolgáltatások kibocsátási árai átlagosan 2,1 százalékkal emelkedtek, ennél nagyobb mértékű drágulást a megfigyelés kezdete óta nem regisztráltunk. Az árak növekedésének hátterében elsősorban a minimálbér 2016 év eleji, 5,7 százalékos emelkedése áll. A tevékenységek közül legmarkánsabban a munkaerő-piaci szolgáltatások (ahol a legnagyobb súlyt a munkaerő-kölcsönzés jelenti) díjai nőttek, folytatva a 2015 második felétől tartó dinamikus áremelkedést. A biztonsági, nyomozói tevékenységekért 1,3, a takarítási szolgáltatásokért pedig 1,1 százalékkal kellett többet fizetni 2015. III. negyedévéhez képest.