Az Európai Kutatási Tanács (EKT) kiválasztotta azt a 314 kiváló európai kutatót, akit összesen 605 millió eurós támogatásban részesít.

Az úgynevezett konszolidátori támogatás révén a szakembereknek lehetőségük nyílik, hogy jelentős hatást gyakoroljanak tudományterületükön belül, sőt azon túlmutatóan is. A finanszírozást a „Horizont 2020” uniós kutatási és innovációs keretprogram „Kiváló tudomány” elnevezésű pilléréből nyújtják. A támogatásban részesülő kutatási projektek a tudományterületek széles skáláját felölelik, így a fizikai, műszaki, élettudományi, valamint társadalmi és humán területet egyaránt. Az Európai Kutatási Tanács 2 274 pályázatból választotta ki a nyerteseket, akiknek 28 százaléka nő. A támogatás a becslések szerint 2 000 munkahelyet teremt doktori fokozattal rendelkező kutatóknak, doktoranduszoknak és a díjnyertesek kutatói csoportjában együttműködőknek.

A nyertes kutatók 39 nemzetiséget képviselnek, és Európa 23 országában folytatják majd kutatásukat. Magyarország igen sikeresen szerepelt a rangos uniós pályázaton: öt kutató nyerte el az EKT 1–2 millió eurós támogatását, összesen több mint 8 millió euró értékben. A magyarországi pályázók uniós összehasonlításban a legsikeresebbek között voltak: a 13,8 százalékos uniós pályázati sikeraránnyal szemben a jelentkezők 26 százaléka részesül finanszírozásban. A magyarországi nyertesek:

  • Dénes Ádám (MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet),
  • Lengyel Máté (Közép-európai Egyetem),
  • Maria Lugaro (MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont),
  • Marx Dániel (MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet) és
  • Szeidl Ádám (Közép-európai Egyetem).

Az EKT három alapvető finanszírozási programot működtet: az indító támogatást azok a legkiválóbb kutatók vehetik igénybe, akik a PhD megszerzését követően 2–7 év tapasztalatot szereztek; a konszolidátori támogatást azok a legkiválóbb kutatók vehetik igénybe, akik a PhD megszerzését követően 7–12 év tapasztalatot szereztek; az élkutatói támogatásokra a már elismert, közelmúltbeli kutatási eredményekkel rendelkező kutatók pályázhatnak – olvasható az Európai Kutatási Tanács közleményében.