Hamarosan a kormány elé kerül a legfontosabb kitörési pontokat is tartalmazó nemzeti versenyképességi stratégia – hangsúlyozta Varga Mihály a Nemzeti Versenyképességi Tanács ülésén.

A pénzügyminiszter elmondta, elkészítették a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium korábbi versenyképességi javaslatait figyelembe véve azt a munkaanyagot, amely alapján konkrét intézkedésekre tehetnek javaslatot Magyarország versenyképességének javításáért.

A tanács mai ülésén tárgyalt dokumentum a részletes makrogazdasági elemzés mellett nyolc területen foglalta össze azokat a javaslatokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy alapvető változásokat érjünk el hazánk versenyképességét illetően. Az adózás, a közszféra, a közigazgatás, az egészségügy, az oktatás, az infrastruktúra, ezen belül a közlekedés, illetve az energiaágazat, a vállalati innováció és a foglalkoztatás működését vizsgálva átfogó stratégia előkészítésére tettek javaslatot a tanács tagjai.

A magyar gazdaság 2013 óta tartósan növekszik, ma már 4 és 5 százalék közötti ütemben bővül – emelte ki Varga Mihály. Ma már a magas ütemű növekedés fenntartása a legfontosabb feladat, ehhez pedig arra van szükség, hogy hazánk versenyképességi helyzetén javítsunk. A kormány a megalapozott stratégia és cselekvési terv elfogadását követően tudja meghozni az ehhez szükséges intézkedéseket.

Varga Mihály elmondta, a tanács mai ülésén a tagok véleményét és észrevételeit hallgatták meg az előkészített dokumentumról, a következő időszakban ezek átvezetése történik.

(Forrás: Pénzügyminisztérium)