A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) rendeletmódosítása alapján november 1-jétől a szolgáltatók külön tájékoztatást kötelesek közzétenni honlapjukon arról, hogy a januártól életbe lépő internetáfa-csökkentés díjcsomagonként mekkora tételt jelent.

Annak érdekében, hogy a fogyasztók kellően tájékozódhassanak az internetelőfizetéshez kapcsolódó, januártól 27 százalékról 18 százalékra csökkenő általános forgalmi adó (áfa) számszerű hatásairól, az NMHH módosította az elektronikus hírközlési előfizetői szerződések részletes szabályairól szóló rendeletét – írja tájékoztatójában a hatóság.

A módosítás értelmében a csomagban internet-előfizetést kínáló szolgáltatóknak november 1-jétől létre kell hozniuk honlapjukon egy, az internetáfáról szóló tájékoztató oldalt. Itt minden díjcsomagra kereshető módon fel kell tüntetniük, hogy mennyi a csomagban lévő internetelőfizetés nettó és bruttó – áfa nélküli és áfás – díja a januártól életbe lépő áfacsökkentés előtt, és mennyi utána.

A fő szabály szerint az internetelőfizetésre jutó díjrészt külön sorban kell feltüntetni akkor is, ha több szolgáltatásból álló csomagról van szó, aminek csak egy havidíja van. November 1-től a szolgáltatóknak a jövő januártól érvényes általános szerződési feltételeiket (ÁSZF) is közzé kell tenniük, amelyeknek szintén külön is tartalmazniuk kell a kínált internetelőfizetések díját – közölte az NMHH.

A hatóság rendelete azt is előírja, hogy az előfizetők a számláikban is tájékoztatást kapjanak a küszöbön álló változásokról: az érintett szolgáltatók összesen három alkalommal, a novemberi és decemberi, valamint a 2017. januári számlában, vagy külön levélben informálják előfizetőiket az áfacsökkenésről, illetve arról, hogy az erre vonatkozó tájékoztató oldal hol érhető el honlapjukon. Ha az internetelőfizetés sajátossága miatt az előfizető nem kap számlalevelet, akkor a szolgáltatók ugyanezt a tájékoztatást megadhatják SMS-ben, MMS-ben, emailben vagy mobilinternet-szolgáltatás esetén akár felugró internetes ablakban is.

Ha az előfizető olyan csomagban vesz igénybe internetelőfizetést, amiben az internetért nem előre meghatározott fix összeget kell fizetni, hanem a díj attól függ, hogy mennyi adatot forgalmazott az adott hónapban az előfizető, ott a szolgáltatónak szintén tájékoztatnia kell az előfizetőt az internetáfa-változásokról. Emellett fel kell ajánlania az előfizetői szerződés kétoldalú módosítását, amellyel az adott előfizető számára is érvényesülhetnek az áfacsökkenés kedvező hatásai.

Az internetről és a digitális fejlesztésekről szóló nemzeti konzultáció, az InternetKon eredményei alapján a Digitális Jólét Programjáról szóló kormányhatározat rendelkezik arról, hogy készüljön törvénymódosítás az internetszolgáltatás áfakulcsának csökkentéséről. A kormány javaslatára az Országgyűlés elfogadta az internethasználat áfájának csökkentésére vonatkozó törvénymódosítást, melynek értelmében 2017. január 1-jétől 27 százalékról 18 százalékra csökken az internet-előfizetés áfája. (A kormány annak ellenére ragaszkodott az internetszolgáltatás áfakulcsának csökkentéséhez, hogy arra az Európai Unióban nincs lehetőség, miként arra az Európai Bizottság fel is hívta a kabinet figyelmét – a szerk.) (MTI)