Lassú növekedésre számítanak a következő egy évben a hazai nagyvállalatok. Bár a cégek saját helyzetüket kedvezőbbnek látják, mint a teljes gazdaság alakulását, a makrokörnyezet megítélése is egy éve fokozatosan javul.

Stabil képet mutat a nagyvállalatok tervezett gazdasági aktivitását jelző K&H nagyvállalati növekedési index, amely a félévi értékhez hasonlóan a harmadik negyedévben is 8 ponton áll. Az eredmények azt mutatják, hogy a nagyvállalatok a nemzetközi hangulatnak megfelelően lassú növekedésre rendezkedtek be a következő egy év során – derül ki a bank közleményéből.

A vállalatok saját helyzetüket kedvezőbbnek ítélik, mivel a vállalati részindex 11 ponton áll, miközben a gazdasági környezet várt változásával kapcsolatban ennél óvatosabbak (0 pont). Ez utóbbit jellemzően visszafogottabban látják a cégvezetők, mint a vállalat saját növekedését, ezért is nagy előrelépés, hogy az egy évvel ezelőtti mélyponthoz képest (-5) folyamatosan javul a makrokörnyezet megítélése, és mostanra már a pozitív tartománnyal kacsintgat ez a részindex is – értékelte az adatokat Peter Roebben, a K&H üzleti ügyfelek divízió vezetője.

A vállalatok jövőjére vonatkozó stabil várakozások mögött az áll, hogy a következő egy évben enyhén növekvő, 3,3 százalékos exportbevétellel kalkulálnak a cégek, ezzel pedig a szektor profitvárakozásai is 1,4 százalékról 1,7-re emelkedtek az elmúlt negyedévhez képest. A beruházásoknál és a foglalkoztatottak létszámának bővítésével kapcsolatban ugyanakkor inkább várakozó állásponton vannak a cégek: a következő egy év során túlnyomó részük nem tervez munkaerő-felvételt (88 százalék), illetve beruházást (62 százalék).

A gazdasági környezetre vonatkozó, fokozatosan javuló várakozások egyrészt annak köszönhetők, hogy az előző negyedévhez képest több mint duplájára, 11 százalékra nőtt a kisebb közterhekre számítók aránya, a gazdaságpolitikai intézkedéseket pedig az előző negyedévi 18 százalékhoz képest jelenleg csupán 7 százalék gondolja kedvezőtlennek cége működése szempontjából.