Az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint még mindig magas a cégtörlések száma az építőiparban, de az egy évvel korábbihoz képest kissé javult a helyzet.

Idén a harmadik negyedévben 1341 építőipari céget töröltek, és 706 új vállalkozás lépett piacra, a cégtörlések ezzel 24 százalékot estek vissza az előző negyedévhez képest, és három százalékot az előző év azonos időszakához képest. Az építőipari cégek 2,7 százalékát törölték egyetlen negyedév alatt, ami nem túl megnyugtató – mondja Pertics Richárd az Opten Kft. céginformációs igazgatója.

Továbbra is csak lábadozik az építőipar: hiába az ingatlanpiac felfutása, a kieső központi beruházásokat még mindig nem sikerült ellensúlyozni az építőipari versenyszektornak. A szektor termelési volumene még mindig esik, de már egyértelműen és stabilan elszakadt egymástól a két – az épületek építése, és az egyéb épületek – építményfőcsoport teljesítménye.

Az épületek építése építményfőcsoport termelésben stabilan hozza a pozitív számokat, míg az egyéb építmények építése folyamatosan esik a központi beruházások visszaesése miatt. A piaci beruházások szerepének növekedése pozitív jelenség a szektor hosszú távú életképességét tekintve, de összességében a szektor még mindig instabil, és az egyik „legfertőzöttebb” ágazat az országban – mondta az Opten szakértője.

Idén a harmadik negyedévben csak 254 építőipari vállalkozás ellen indult felszámolás eljárás, ami sokéves mélypontot jelent. A mostani felszámolási szám a négy évvel ezelőtti rekordszintű értéknek már csak az ötöde. A felszámolások számának csökkenése az ágazat tisztulását mutatja – tette hozzá. (MTI)