2016 első két negyedévében Budapesten tovább gyorsult a használt lakások árának emelkedése; a 2015. évi 17,4 millióról 19,5 millió forintra nőtt a fajlagos lakásár, és így 25 százalékkal meghaladja a 2008-ban mért nominális szintet – tájékoztatott a KSH.

Ezzel Budapesten már a lakások reálértéke is a válság előtti szint fölé emelkedett és azt mintegy 2,6 százalékkal meghaladja – olvasható a statisztikai hivatal „Lakáspiaci árak, lakásárindex, 2016. II. negyedév” című kiadványában.

2015 óta a megyeszékhelyeken is drágultak a használt lakások, átlagosan 6,7 százalékkal, míg a kisebb városok és a községek árai 3,1 illetve 4,7 százalékkal tovább csökkentek.

Budapesten a használt lakások négyzetméterára a 2015. évi 290-ről 338 ezer forintra nőtt 2016 I–II. negyedévében. A megyeszékhelyekre jellemző fajlagos lakásár ennek kevesebb mint fele (177 ezer forint), a kisebb városokban pedig ennél is alacsonyabb, 129 ezer forint. A községi lakások négyzetméterára egyötöde sincs a budapestinek (68 ezer forint), míg az agglomerációkon kívül eső községekben mindössze 53 ezer forint.

A területi árkülönbségek növekedése az agglomerációk esetében is kimutatható. A Budapesti agglomerációra egyelőre nem terjedt ki a fővárosra jellemző gyors drágulás, és így ott az árak egyelőre elmaradnak a válság előtti szinttől. Az egyetlen kivétel e tekintetben a Budapesti agglomeráció északnyugati szektora, amely 26 millió forintot meghaladó árszintjével mára az ország legdrágább területei közé került.

Budapesten valamennyi kerületben elérték a lakásárak a 2008. évi szintet, azonban a drágulás mértéke itt is rendkívül széles skálán mozog: a legnagyobb, 50 százalékot meghaladó áremelkedés a pesti belső kerületekben zajlott le (V., VI., VII. kerület), míg a legdrágábbnak számító budai kerületek ilyen tekintetben a rangsor közepén helyezkednek el. A legkisebb, 10 százalék alatti áremelkedés a külső pesti kerületekre jellemző (XVI–XVIII. és a XX–XXI. kerület), a XXIII. kerületben pedig a 2008-as szinttel megegyező a 2016 első két negyedévében eladott lakások átlagos ára.