Az Általános Egészségbiztosító rekordmagasságú vesztesége a volt menedzsment bizonyos konkrét személyei számára akár büntetőjogi következményekkel is járhat – jelentette ki Tomáš Drucker szlovák egészségügyi miniszter a TA3 hírtelevízió műsorában.

Az Általános Egészségbiztosító a szlovák piac legnagyobb biztosítóinak egyike, év végével 283 millió várható veszteséggel számol. A biztosító már augusztus óta veszteséges. Az elmúlt évben 17,6 millió euró nyereséget mutatott ki – írja a hirek.sk.

„Nem szeretnék olyan benyomást kelteni, hogy mindennel az ügyészhez fordulunk, de ha a tények bebizonyosodnak és a múlt évi eredmények is azt mutatják, hogy tényleges bűncselekmény áll fenn, akkor cselekedni kell“ – ismerte el Tomáš Ducker egészségügyi miniszter (fotó), hozzátéve, ez esetben a bűnüldöző szervekhez kell fordulni.

A miniszter kifejtette, a biztosító számos, eredendően jobb újraelosztásra szánt pénzösszegét a várható veszteség megtérítésére kell majd fordítani. A veszteség nagyságát nyilván a biztosító belső szerveinek és független könyvvizsgálónak is igazolnia kell. Mindenesetre egyértelmű, hogy az egészségbiztosítónak cselekednie kell, helyreállítási tervet kell elfogadnia, szögezte le a miniszter.

Drucker véleménye szerint a volt menedzsereknek a büntetőjogi felelősség mellett az anyagi felelősséget is vállalniuk kell, a behajthatóság azonban kérdéses. A kártalanítás jövőbeni növelése a miniszter szerint nem jelent gondot. A legfontosabb egy olyan rendszer kidolgozása, mely megelőzné hasonló helyzetek kialakulását.

Az Általános Egészségbiztosító volt főnöke, Miroslav Vaďura nem érzi magát bűnösnek a biztosító 2016-os rekordmagasságú vesztesége miatt – jelentette ki az újságíróknak az egészségügyi bizottság ülését követően a parlamentben.