Szeptemberben a kiskereskedelmi forgalom volumene 5,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,9, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 5,4, az üzemanyag-kiskereskedelemben 7,7 százalékkal emelkedett az értékesítés volumene. Az élelmiszerforgalom az előző havi 2,8 százalékos ütemről élénkült meg szeptemberben, és az első három negyedévben 2,8 százalékkal haladta meg a múlt év azonos időszakáét – jelentette a KSH. 

Az üzemanyag fogyasztása 0,2 százalékponttal haladta meg az előző havi növekedési ütemet, az első 9 hónapban pedig 5,7 százalékkal emelkedett. Az iparcikkek keresletének 5,4 százalékos éves növekedése viszont elmaradt a szeptemberi 6,1 százaléktól és tavaly augusztus óta a legmérsékeltebb emelkedést jelez.

Az év első kilenc hónapjában a forgalom volumene – naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 4,9 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit, a kiigazítatlan adat 5,0 százalékos növekedést mutat. (MTI)