Ukrajna 3,47 milliárd dolláros büntetést szabott ki az orosz Gazpromra, mert Kijev szerint megsértette az ország monopóliumellenes törvényeit.

Facebook bejegyzésében tudatta pénteken Jurij Tyerentyev, az ukrán versenyjogi bizottság elnöke, hogy a Gazpromot 85 milliárd hrívnya (3,47 milliárd dollár) büntetéssel sújtották az ukrán törvények megsértése miatt. A hivatkozási alap: a Gazprom a törvényekbe ütközően, erőfölényét kihasználva diktál az Ukrajnán át vezető gázszállítási piacon.

Az ügy előzménye: Ukrajna január 1-től jelentősen megemelte a gáztranzit díját, ám Oroszország az új összeget nem hajlandó megfizetni. A Gazprom arra hivatkozik, hogy a 2009-ben aláírt szállítási szerződést, amely tíz évre szól, Ukrajna önkényesen változtatta meg. Az orosz gázóriás arra is emlékeztetett, hogy Ukrajna több milliárd dollárt nem fizetett ki a leszállított földgázért.

Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő még tavaly májusban rendelt el vizsgálatot a Gazprom ellen, akkor azzal érvelt, hogy az orosz cég sérti az ukrán gazdasági érdekeket.