Jönnek, sőt, itt vannak már az alkalmazottak munkáját kiegészítő, termelékenységet növelő robotok, a cobotok (collaborative robotok). Hatékony üzemeltetésük komoly kihívások elé állítják a vállalati IT-részlegeket.

Elmúltak azok az idők, amikor a robotok kizárólag acél ketrecekbe zárt hatalmas méretű ipari gépek voltak: ma már léteznek az emberekkel együtt dolgozó robotok, amelyek lényegesen termelékenyebbek náluk, ráadásul fizetni sem kell nekik – olvasható a CompWorld-ön.

Az Amazonnál például 45 ezer robot állítja össze és csomagolja be a rendeléseket, a Nanyang műszaki egyetemen pedig a Nadine nevű, érzelmek kifejezésére képes humanoid robot fogadja a hívásokat. A San Franciscó-i Momentum Machines cég olyan robotot fejlesztett ki, amely óránként 400 hamburgert készít.

A Robotic Industries Association (RIA) iparági szervezet statisztikája szerint tavaly az észak-amerikai robotikai piac rekord forgalmat bonyolított le: a régió vállalatai 34 606 robotot vásároltak, hozzávetőlegesen 1,9 milliárd dollár értékben. Ez 10 százalékkal haladja meg az előző év forgalmát.

Ahogy a robotok egyre több fizikai és kognitív feladat ellátását veszik át az emberektől, úgy változik meg gyökeresen az IT szerepe.

Szakértők szerint hosszú tanulási folyamattal jár együtt a robotok bevezetése a munkahelyeken: tréningekkel és képzésekkel kell elérni, hogy minden a tervek szerint valósuljon meg.

Az iparági vezető cégek által felkért szakértők létrehozták a munkahelyeken alkalmazott együttműködő ipari robotrendszerekre vonatkozó ISO/TS 15066-os biztonsági szabványgyűjteményt. Az előírások mindenre kiterjednek az emberek és gépek közötti minimális távolságtól kezdve a maximálisan engedélyezett működési sebességig.