Különösen a kisméretű vállalkozások, az exportorientált cégek, valamint a közép-magyarországi vállalatok érdeklődnek tulajdonosi tőke bevonása iránt. A keresletet jelző cégek átlagosan 100 millió forintra teszik a bevonni kívánt tőke nagyságát.

Számszerűen ugyan csak a vállalatok 4,5 százaléka tervez idén tőkebevonást, növekedési, illetve megújulási képességük nyomán ezek a cégek kiemelt fontosságú szereplői a vállalati szektornak – derül ki az MFB Periszkóp legújabb elemzéséből. Az MFB reprezentatív kérdőíves vállalati felmérése, az MFB-INDIKATOR adatai alapján készült elemzés szerint elsősorban a mikrovállalkozások (6,4 százalék), a közép-magyarországi székhelyű vállalatok (6,3 százalék) és az exportra fókuszáló cégek (6,5 százalék) körében haladja meg az átlagot a tőkebevonást tervezők aránya.

A kisebb cégek számára tőkehelyzetük miatt a hitel, míg a budapesti és a pest megyei vállalkozások számára az uniós források elérhetősége korlátozott. A reprezentatív felmérés szerint az infokommunikáció és az oktatás területén működő cégek legalább tizede jelezte, hogy gondolkodik tőkebevonásban. A válaszok alapján az átlagot jelentősen meghaladó mértékű kockázatvállalás és innovációs hajlandóság jellemzi ezeket a vállalkozásokat, akik ezáltal a vállalati szektor megújulásában is jelentős szerepet játszhatnak.

Az MFB Periszkóp elemzése azt mutatja, hogy 2017-ben potenciálisan körülbelül 800-1100 milliárd forint körüli tőkeigény jelentkezhet a magyar vállalati szektorban, ami az idei évre előre jelzett GDP 2,1-3,0 százalékát teszi ki. Az érdeklődő cégek átlagosan 100 millió forinttal számolnak, ez 70 millió forinttal haladja meg az egy évvel korábban bevonni tervezett tőke nagyságát. A vállalkozások fele legalább 2-5 éves együttműködésre készül egy-egy potenciális befektetővel, a tőkebevonás teljes lezárására ugyanakkor átlagosan minimum 5 évet valószínűsítenek.