A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnökség szakmai tanácsadó, döntéselőkészítő testületeként megalakult a kamara élelmiszergazdasági kollégiuma.

Az MKIK élelmiszergazdasági kollégiumának tagjait a 23 területi kamara delegálta, a testület az élelmiszeripar teljes vertikumát felöleli – derül ki az MKIK közleményéből. A kollégium tevékenységébe tartozik többek között a közigazgatási egyeztetések során megküldött, élelmiszergazdaság tárgykörét érintő kérdések szakmai véleményezése, az illetékességi területen működő vállalkozások érdekeinek széleskörű képviselete, továbbá állásfoglalást alakít ki, és javaslatot tesz az élelmiszeripart és a magyar vállalkozásokat érintő kérdésekben, együttműködik a szakmai szervezetekkel.

A kollégium elnöke Csányi Attila, az MKIK elnökségének nagyvállalati tagja, a Bonafarm Zrt. vezérigazgatója. A május 24-ei alakuló ülésen a kollégium célul tűzte ki az élelmiszergazdaság erősítését, az ágazat hatékonyságának és termelékenységének javítását, az alultőkésítettség feloldását, továbbá meghatározta, hogy a jövőben a feketegazdaság visszaszorítását, az élelmiszeripar hatékony szabályozását, az áfa kérdéskör áttekintését, a szakképzés helyzetének javítását vizsgálják meg, és fogalmaznak meg szakmai javaslatot.