Mind márciusban, mind áprilisban 1300 körül volt a hazai végelszámolások száma, ezzel az elmúlt öt év messze legmagasabb végelszámolási értékeit hozta a tavasz.

Nem múlt el eredmény nélkül a korlátolt felelősségű társaságok megemelt tőkekövetelménye. Amint várható is volt, a cégek jelentős része eleget tett az új követelményeknek, de több ezer vállalkozás döntött az üzlet végleges beszüntetése mellett – mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója. Márciusban 1256, míg áprilisban 1319 cég döntött végelszámolás indítása mellett. Ezek az értékek jelentősen felülmúlják az elmúlt öt év 5-600 körüli havi értékeit. Az értékeket optimista szemmel nézve kijelenthető, hogy a jogalkotó szándéka teljesült. Több ezer alvó vagy tőkekövetelményeknek megfelelni nem tudó cég jogkövető magatartást tanúsított, és teljesen szabályos eljárással kezdte meg cége működésének megszüntetését.

Szkeptikusabb értelmezésben azonban érdemes azt is kiemelni, hogy több mint két hónappal a tőkeemelésre adott határidő után még mindig 27 ezer korlátolt felelősségű társaság van, amely nem felel meg a követelményeknek. Összességében a tőkeemelés hatása pozitívnak tekinthető, 2014 eleje óta több mint 180 ezer korlátolt felelősségű társaság tett eleget a minimum hárommillió forintos jegyzett tőke követelményeknek, ami igencsak ráfért a magas fluktuációjú és likviditási problémákkal terhelt hazai cégstruktúrára – mondja az Opten szakértője.

Azt sem szabad ugyanakkor elfelejteni, hogy a magasabb jegyzett tőke még mindig elenyésző tud lenni a vállalatok kintlévőség állományához képest, és attól, hogy papíron rendelkezésre áll a tőkeösszeg, nem jelenti automatikusan azt, hogy a kifizetetlen számlák behajthatók lesznek a cégeken. Továbbá a konszolidációval nincs feltétlen összhangban a cégstruktúrát érintő összes folyamat, mint például az egyéni vállalkozók számának növekedése, vagy a kata-típusú adózás terjedése.

A cégalapítások számában nem hozott meglepetést a tavasz, a márciusi 2649-es és az áprilisi 2269-es cégalapítási szám is egyaránt illeszkedik az elmúlt 1-2 év trendjébe. Egyelőre a megszűnésekben sincs nagy meglepetés, a havi háromezer körüli értékeket fixen produkálja a hazai cégstruktúra. Ugyanakkor az év hátralevő részében e tekintetben várható növekedés, amennyiben a most induló végelszámolási eljárások lezárulnak, illetve a tőkekövetelményeket nem teljesítő cégek ellen is várhatók kényszerintézkedések.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) áprilisi értéke átlagosan 10 százalék körül mozgott. Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten – CFI Zala, Vas és Tolna megyékben érte el a legalacsonyabb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye produkálta.