Üzenetértékű a fiatal szakemberek versenye, mivel példát állít a fiatalok elé arról, hogy érdemes a szakmunkás pályát választani, érdemes tanulni és tökélyre vinni a szaktudást – hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszter a WorldSkills fiatal szakemberek világversenyének magyar résztvevőit, felkészítő tanárait és szakmai szponzorait köszöntő díjátadó ünnepségen.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) által rendezett eseményen Varga Mihály felidézte: az augusztusi WorldSkills világversenyen Magyarország az eddigi legkomolyabb eredményt érte el, a résztvevőknek sikerült legyőzni a „tipikus magyar kishitűséget”, és versenyhelyzetben is kiválóan teljesíteni. Magyarország a duális képzés bevezetésével új ösvényen indult el, a máshol, Németországban, Ausztriában, Belgiumban jól működő példákat adaptálja, olyan plusz hozzáadásával, amellyel gyorsabban tud reagálni a világ változására – mondta a nemzetgazdasági miniszter.

A duális szakképzési rendszer kialakításának kiindulópontja az volt, hogy a gazdaság szükségleteinek alapvetően a gazdaságból kell érkeznie, a gazdasági szereplőknek kell megfogalmazniuk, hogy az oktatási rendszer hogyan alkalmazkodjon a következő 5-10 év változásaihoz – mondta Varga Mihály. Sokat hallani, hogy hiány van a jól képzett, szakképzett munkaerőből, de nem mindegy, hogy milyen lesz a képzett munkaerő a következő években. Az idegen nyelvek ismeretére, önálló döntéshozatalra, és egy életen át tartó tanulásra is szükség van az érvényesüléshez a szakmunkás pályán.

Parragh László, az MKIK elnöke hangsúlyozta: a munkaerőpiac már nem csak szakképzett munkavállalókat keres, hanem olyan munkatársakat, akik felsőfokú végzettségű feladatokat is el tudnak látni. A jövő versenyképességének feltétele a szakképzés és a felsőoktatás átjárhatósága, a kettő összekötése. A WorldSkills versenyen való vártnál sokkal jobb szereplés mögött néhány lelkes fiatal, a felkészítésbe hihetetlen mennyiségű energiát befektető szakmai csapat és pénzt, szaktudást felajánló szponzorok álltak a kormány és az MKIK mellett – mondta Parragh László.

A kamara elnöke beszámolt arról, hogy 2018-ban Magyarország rendezi a fiatal szakemberek európai versenyét, a térségben először. Minden nap van megkeresés a környező országokból arról, hogyan zajlik Magyarországon a szakképzés. Magyarországnak lépéselőnye van a területen, amely remélhetőleg az ország versképességében is tükröződik, és a tőkebefektetések alakulásában is megjelenik – mondta Parragh László.

A WorldSkills fiatal szakemberek világversenyén augusztus 11. és 16. között 55 ország több mint 1200 versenyzője mérte össze tudását 50 versenyszámban Sao Paulóban, Brazíliában. Magyarországot 13 szakmában 14 fiatal szakember képviselte. Aranyérmet szerzett László Attila bútorasztalos, ezüstérmes lett Csongrádi Dávid az informatikai hálózati rendszergazda kategóriában. Kiválósági érmet vett át a Zilahi Krisztián és Balázs Dávid alkotta mechatronikai csapat, Kunfalvi Melinda virágkötő és Mózer Gergely épületasztalos.