Innováció, szakképzett munkaerő, mobilitás, versenyképesség, bérek – ezek voltak a legalaposabban körüljárt témák az Automotive Hungary járműipari szakkiállítás nyitónapján folytatott kerekasztal beszélgetésen a Hungexpón.

Az amatőr szemlélőnek is azonnal feltűnik, hogy egy autóipari kiállításon csupa gyönyörű hölgyet és öltönyös urat láthatunk, a látvány vetekszik a bankszektor eleganciájával. A szombatig nyitva tartó Automotive Hungary rendezvényeire felvonult a hazai szakma színe-java, s hozzájuk 11 ország kiállítói csatlakoztak. Összesen 300-an mutatkoznak be, a négy nagy hazai autógyár (Audi, Mercedes, Opel, Suzuki) mellett a harmadik seregszemlére elfogadta a meghívást a BMW is, s bár gyártóbázissal még nincs a magyar piacon, de ugye, bármi lehet.

Az Audi passzolta a beszélgetést

A rendezvénysorozat középpontjában nem a Volkswagen dízelbotránya volt, de aligha lehetett volna megkerülni a kérdést. A többség nem is akarta, bár kicsit kínos volt, hogy a megnyitó utáni kerekasztal beszélgetésen a beharangozottal ellentétben nem vett részt Lőre Péter, az Audi vállalati kommunikációs és kormányzati kapcsolatok igazgatója. Sőt, az Audit egyáltalán nem képviselte senki, pedig a beszélgetés melletti jókora stand éppen az övék volt.

Ami a VW-botrányt illeti, a gyártók szerint annak nem lesz különösebb hatása a magyarországi járműiparra. Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes is ezen a véleményen volt. Úgy fogalmazott: a VW-től a kormány megkap minden szükséges információt, s bár a cégcsoport a következő időszakban minden bizonnyal megérzi profitcsökkenéssel az ügyet, a magyarországi termelésre remélhetőleg nem lesz hatással. Annyira nem, hogy az Audi további gyár- és kapacitásbővítési terveiről informálta a magyar kormányt.

Elsők között állt lábra az autóipar

Az autóipar a gazdasági válság után az elsők között állt talpra, az utóbbi időszak felpörgése Magyarországon is éreztette hatását. Ahogy Szabó László mondta: ma már senki nem vitatja el, hogy Magyarország autóipari nagyhatalommá nőtte ki magát.

A héten írta alá a kormány a 23. járműipari céggel a stratégiai megállapodást, amelyből eddig 64 köttetett. Az államtitkár szerint a Visegrádi 4-ek (Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország) közösen erős piacként vonzzák erre a területre is a befektetőket, s az olcsóbb munkaerővel csábító Kína és India elől sikerül elhozni üzleteket.

A magyar autóipar 93 százalékban exportra termel, s ez az arány a jövőben sem változik. Abban viszont óriási változások lesznek, hogy 2050-ben, amikor a prognózis szerint a mainál kétszer több gépjárművet gyártanak majd, milyen autók gurulnak le a futószalagról. A Jedlik Ányos program már az innováció jegyében született, mert az e-autóké lehet a jövő.

Biznak a robbanó motorok további versenyképességében

Ezt Mákos Csaba, az Opel szentgotthárdi gyárigazgatója sem vitatta, de reményét fejezte ki, hogy a következő jó néhány évben változatlanul a robbanó motorok uralják majd a piacot, hiszen az Opel éppen ilyen motorok gyártására fejlesztette és bővítette gyárát. Az e-autó „forradalomról” Torma János, a Rába ügyvezető igazgatója azt mondta, egyik napról a másikra nem válthatja fel a robbanó motort az e-motor, szükség van átmenetre és folyamatos fejlesztésre. Főleg az árak tekintetében, hiszen egy csúcsminőségű e-autó akkumulátora ma még a kocsi árának egyharmadába kerül.

Nagy előrelépés viszont a hibrid autók gyártása, most sokan erre koncentrálnak. A kormány pedig arra figyel, hogy Magyarországon belátható időn belül 150 e-tankolási lehetőség legyen. Mivel kis ország vagyunk, különösen jó piaca lehet az e-autózásnak, hiszen egy-két töltéssel a nyugati határtól egészen keletig el lehet jutni. Urbán László, a Suzuki vezérigazgató-helyettese megerősítette: minél hamarabb ki akarnak jönni egy hibriddel, de nincs a fejlesztési tervek középpontjában a tiszta e-autó.

Kevesebb szó esett az önjáró autókról, ami pedig a fejlesztések egyik slágere, pedig a Bosch Kőbányán átadott fejlesztési központja például az angol, francia, német innováció szintjére emelheti a magyarországit. Kicsit fanyar megjegyzés: az önjáró autókhoz idehaza „önjáró utak” is kellenek, a kátyús, gödrös terepet nem díjazza a jövő fejlesztése.

Új program kell a munkaerő mobilitására

Sokkal többet beszéltek viszont az oktatás fontosságáról, a szakképzett munkaerőről. Kovács Tamás, a Mercedes ügyvezető igazgatója is alapkérdésnek nevezte a három éve beindított duális képzést és a Kecskeméten állami támogatással létrehozott tanműhelyt. A Mercedesnél ma 130-an vesznek részt különböző képzésekben, mert a jövőben még több szakemberre lesz szükség.

Magyarországon komoly gondot jelent, hogy a munkaerő nem mobil. A keleti megyékben bár van szakképzett munkaerő, a nyugati országrészek mégsem tudják felszívni azt. Létezik ugyan a kormány utazást és albérletet támogató programja, az kevés, új projektet kellene indítani. Szabó László biztatta is a gyártókat: bombázzák csak ötletekkel a kormányt.

Ötletként felmerült, hogy egykori orosz laktanyákat át lehetne építeni nagyon korszerű munkásszállásokká vagy szebb szóval: munkásszállodákká, ahol hétköznapokon a dolgozók megfizethető áron akár négy csillagos körülmények között tudnának a munka után pihenni. Az autós cégeknek ehhez is jól jönne állami támogatás, de van, aki önerős megvalósításon is gondolkodik. A Mercedesnél az is terv, hogy Kecskemét 50-60 kilométeres körzetéből vonjanak be több beszállítót, illetve találjanak szakképzett munkásokat, akiknek a szállás- vagy utazási díját kompenzálhatnák.

Egy év nagy dobásai és új tervek

A Suzuki az előző Automotive Hungary óta eltelt egy év nagy dobásának a Vitara piacra dobását tartja, s folyamatban van új modell tervezése. Az Opelnél egyelőre nem maradéktanul elégedettek az új üzemben folyó munkával, a cél, hogy a világ leghatékonyabban termelő motorgyára legyen belátható időn belül Szentgotthárdon. A Mercedesnél bevezették a 3. műszakot, de a hatékonyság növelésével itt is többet akarnak foglalkozni. Kovács Tamás külön kiemelte, hogy 10 ezer dolgozójukkal sikeres családi napot tartott nyáron.

Talán nem közhely a zárógondolat: ami jó a magyar autóiparnak, az jó Magyarországnak. És jó az ágazatban dolgozóknak is, hiszen a 196 ezer forintos átlagbér 40 ezerrel több, mint az ipari átlagkereset.

Kilián Csaba, a Magyar Gépjárműipari Szövetség főtitkára  szolgált még néhány fajsúlyos adattal. Tavaly 432 ezer jármű és 2 millió 465 ezer motor készült Magyarországon. Az iparág teljesítménye 6496 milliárd forintot tett ki, ez háromszorosa az élelmiszeriparnak és nyolcszorosa a gyógyszeriparnak. Az 50 legnagyobb exportőrből 25 járműgyártó cég.

Ezek a számok akár ünneplésre is okot adhatnak, de mindenki reálisan értékelt, s ugye, senki sem söpörte szőnyeg alá a dízelügyet. Igaz, az újságírók kaptak némi fejmosást, mert az ügy kezelése Urbán László szerint nagyban függ a sajtóban megjelent információktól és azok kommentálásától. Tény: ebben is van igazság.

KamaraOnline