A befektetési alapokban kezelt vagyon októberben 1,7 százalékkal, azaz 221 milliárd forinttal 12 955 milliárd forintra nőtt – közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ).

A havi jelentés összefoglalójában kiemelték, hogy a befektetési alapokban elhelyezett tőke a múlt hónapban 256 milliárd forinttal nőtt. A legtöbb kategóriában tőkebeáramlást mértek, kiemelkedően a kötvényalapoknál.

A pénzpiaci alapokhoz 9,2 milliárd forintnyi tőke érkezett, a hozamokkal együtt 2,5 százalékkal 542,9 milliárd forintra nőtt a vagyonuk.

A kötvényalapokhoz továbbra is áramlik a friss tőke: a múlt hónapban 163,3 milliárdnyi érkezett, amely magasan kiemelkedik a kategóriák között.

A rövid futamidejű kötvények jártak az élen, ahová 144,6 milliárdnyi friss tőke érkezett. A hosszú futamidejű kötvényalapokba 12,7 milliárd forint folyt be a hónap folyamán, míg a szabad futamidejű kötvényalapokhoz 6,0 milliárd érkezett. A hozamok is hozzájárultak a vagyonnövekedéshez, így a legnagyobb vagyonértékű kategóriában a vagyon 3,9 százalékkal 4631 milliárd forintra nőtt.

A vegyes alapokhoz 14,3 milliárdnyi tőke érkezett, a kategória vagyona 0,1 százalékkal 1721 milliárd forintra növekedett.

A részvényalapoknál minimális, 0,7 milliárd forintos tőkebeáramlás volt az elmúlt hónapban. Az árfolyamok csökkentek, így összességében a részvényalapok vagyona 2,7 százalékkal 770 milliárd forintra növekedett a hónap végére.

Az ingatlanalapból fél év után először mértek tőkekiáramlást, összesen 4,9 milliárd forint értékben, azonban a hozamok és árfolyammozgások eredőjeként a nettó eszközérték 0,1 százalékkal emelkedett. A második legnagyobb eszközkategória vagyona október végén 2002 milliárd forint volt.

Az árupiaci alapokba 1,0 milliárdnyi tőke érkezett, és a hozamok is hozzátettek a növekedéshez, így a kezelt vagyon értéke 2,5 százalékkal 84,0 milliárd forintra nőtt.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban 45 milliárd forint tőke érkezett. A hozamok nem alakultak kedvezően, így a vagyon 2,4 százalékkal 1341 milliárd forintra növekedett a hónap során.

A BAMOSZ a hazai alap- és vagyonkezelő szakmát képviselő szövetség, 24 tagja összesen 17 300 milliárd forint vagyont kezel, ezen belül mintegy 12 900 milliárd forintot befektetési alapokban.

(Forrás: MTI)