Hosszú távon egy ország gazdasági lehetőségét a vállalkozói attitűd és az innováció határozza meg, a vállalkozói attitűdnek szakismeretre kell épülnie, de tartalmaznia kell a rátermettséget is. Ha ez megvan egy országban, egy nemzetben, akkor a hosszú távú kilátások pozitívak – mondta a pénzügyminiszter az MBH Befektetési Bank indulása alkalmából tartott fogadáson.

Varga Mihály rámutatott, hogy az innovációban a kormánynak és a kormányzati gazdaságpolitikának is szerepe van. „Hiszen ha inspiratívan állunk az innovatív kezdeményezésekhez, és ezt gazdaságpolitikai szempontból is ösztönözzük, akkor a piac és az állam összekapcsolása sokkal könnyebben megtörténhet” – fogalmazott a tárcavezető. Ebben kitűnő szereplő a magyarországi bankrendszer, amely a feladatát is teljesítve, összekapcsolja a piaci vállalkozói és innovációs folyamatokat az állami gazdaságpolitikával, így azok egymást erősítve tudnak hatni a gazdasági növekedésre.

Varga Mihály hangsúlyozta: örömteli fejlemény, hogy az MBH és az OTP együttes aránya jóval felette van az országban működő külföldi bankok arányának. Reményei szerint a magyarországi bankpiac e két nagy szereplője el fog mozdulni a belső együttműködés irányába is.

A rendezvény kapcsán megjegyezte, újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett az MBH története az MBH Befektetési Bank megalakulásával, amely fontos üzenet a hazai bankrendszer és az egész magyar gazdaság irányába.

„Furcsa időszakban” alakult meg ez a bank – mondta Varga Mihály, aki szerint az elmúlt 3-4 év történetét tekintve látható, hogy újabb és újabb olyan kihívások elé állt a magyar bankrendszer, amire korábban nem volt példa. Ilyen volt a koronavírusjárvány, majd az azt követő magas infláció, az energiaárak elszabadulása és az élelmiszerárak robbanásszerű változása. Ehhez járulnak hozzá a szomszédban zajló háború és a mostani közel-keleti helyzet következményei.

Az MBH Befektetési Bank megalakulásával a külső kihívásokra egy belső, lokális válasz születik – vélekedett a miniszter, aki egyúttal jelezte, ez a bankalapítás is a „saját lábra állás” fontos eleme.

Varga Mihály elmondta, bízik benne, hogy MBH Befektetési bank is olyan piaci szereplő lesz, amely a versenyképességet tovább erősíti és javítja.

Barna Zsolt, az MBH Befektetési Bank elnöke ismertette, hogy 2023. május 1-jén alakult meg Magyarország új univerzális nagybankja az MBH Nyrt., amely 11 ezer milliárd forintos mérlegfőösszegével, több mint 2 millió ügyfelével és az országot lefedő fiókhálózatával jelentős erőt képvisel a magyar pénzpiacokon.

A rendezvény végén Varga Mihály, Barna Zsolt és Brezina Szabolcs, az MBH Befektetési Bank vezérigazgatója ünnepélyes keretek között elindították az MBH Befektetési Bankot.

(Forrás: MTI, fotó: Vajda János)