Az orvosoknak nő első körben a leglátványosabban a fizetése a közalkalmazottak egységes bérezését célzó törvény hatálybalépésével Romániában – ez derül ki Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök Facebook-bejegyzéséből.

Liviu Dragnea (a fotón) Facebook bejegyzése értelmében egy rezidens orvos jövőre 5700 lejt keresne, míg az intenzív osztályon dolgozó orvos fizetése elérné a 16 672 lejt. Egy felsőfokú végzettséggel rendelkező, kezdő asszisztensnő 3950 lejt kapna, a főnővér fizetése pedig elérné az 5108 lejt – írja a Krónika.

A tanügyben lassúbb növekedést irányoz elő a Grindeanu-kormány tervezete, egy kezdő gimnáziumi tanár mostani 1962 lejes fizetése 2020-ra érné el a 3520 lejt, egy rég a pályán levő egyetemi tanár fizetése pedig a jelenlegi 6050 lejről akkorra 11 337 lejre nőne.

Egy közkatona mostani 754 lejes bére 2150 lejre nőne, a tábornoki juttatás viszont három év múlva 8358 lej lenne.

Dragnea a keddi Facebook-bejegy­zésben megismételte hétfő esti tévényilatkozatát is, miszerint az egységes bérezési törvény valamennyi közalkalmazotti kategóriára érvényes lesz.

Kivételt a Román Nemzeti Bank (BNR) és a Pénzügyi Felügyelet (ASF) alkalmazottai jelentenek. Nekik az ígéret szerint akkora fizetésük lesz, mint az Európai Unió más tagállamaiban, hasonló munkakörben dolgozó társaiknak.

A jogszabály alapját az az 1 a 12-höz arány képezi, ahol az 1 a minimálbér, a 12 pedig az államfő fizetése. Jelenleg ez az arány 1 a 15-höz.