Kétmilliárd forintos beruházást hajt végre a LISS Kft. a Vas megyei Répcelakon. A korszerűbb termelést szolgáló új technológia próbaüzeme már elindult. A beruházással legalább 45 új munkahelyet teremtenek.

A gázzal töltött patronokat gyártó LISS Kft. egy 3600 négyzetméter alapterületű új csarnokot épített, és teljesen új, minden munkafázist érintő gyártási technológiát telepít. Az alkalmazott új technológia része egy új zárt rendszerű mosó is, amely sokkal környezetkímélőbb, mint amit eddig használtak – mondta el a cég tulajdonos ügyvezető-igazgatója. Érdi Zoltán szerint az új üzem kapacitása első körben még nem lesz teljes, további bővülésre is van lehetőség. A fejlesztések folyamatosak, legyen szó új termékekről, a minőség javításáról, vagy kapacitásnövelésről.

A patrongyártás 1960-ban kezdődött Répcelakon a Szénsavtermelő Vállalatnál. Az üzem a 90-es években a Linde Gáz Magyarország Rt.-hez került, 2001 májusa óta pedig 100 százalékos magyar tulajdonban van. A cég elsősorban szén-dioxiddal töltött szóda- és habpatronokat, speciális patronokat, valamint szóda- és habszifon készülékeket gyárt. Töltenek nitrogén-, argon- és dinitrogén-oxid gázzal is, ez utóbbiak az egészségügyben és az iparban használatosak.

Érdi Zoltán tájékoztatása szerint a 326 embert foglalkoztató LISS termékeit belföldön és Európában, Észak-Amerikában, Közép-Amerikában, Dél- Amerikában, valamint Afrikában értékesítik. Az amerikai kontinensen a kiszolgálást a cég leányvállalata, a LISS America végzi. Az ügyvezető konkrét termelési adatokról nem kívánt adatokkal szolgálni, annyit közölt, hogy árbevételük az előzetes adatok szerint 2016-ban 6,9 milliárd forint volt. A nyilvános cégadatok szerint a LISS nettó árbevétele 2014-ben 5,2 milliárd forint, 2015-ben pedig 6,9 milliárd forint volt. (MTI)