A vállalkozások hitelezését könnyítő lépést tett a Garantiqa. Az egy vállalkozásra jutó kezességvállalási korlátot 150 millióról 250 millió forintra emelte, a társaság a természetes személyek által nyújtott kezességnél a tárgyi fedezet nélküli hitel maximumát 75 millióról 100 millió forintra növelte.

A garanciacég közleménye szerint az elmúlt évben a kis- és középvállalati szektor (kkv) hitelállománya 8 százalékkal nőtt a jegybanki adatok alapján. A vállalkozások hiteleire készfizető kezességet vállaló Garantiqa jelentős növekedést ért el, tavaly év végére a kezességvállalási portfolió 443 milliárd forintra emelkedett, ami 21 százalékos növekedés. A Garantiqa kezességvállalásának segítségével 543 milliárd forint hitelt kaptak a vállalkozók, melyeknek többsége mikro- és kisvállalkozás.

Búza Éva, a Garantiqa vezérigazgatója a közlemény szerint elmondta: az idén is egyértelműen látható a hitelfelvételi kedv erősödése a vállalkozások körében. Kifejtette: a Garantiqa kezessége révén olyan mikro-, kis- és középvállalkozások is hitelhez juthatnak a bankoktól, amelyek másképpen nem kapnának hitelt, vagy nem feltétlenül jutnának a működésükhöz, fejlesztéseikhez és növekedésükhöz szükséges hitelforráshoz.

Abban bízunk, hogy limit emelése hozzájárul ahhoz, hogy növekedjen a mikro-, kis- és középvállalkozások hitelállománya és beruházási kedve – tette hozzá a Garantiqa vezérigazgatója. Hozzátette: egy nap alatt megszülethet a garanciavállalásról szóló döntés, így rövid idő alatt juthatnak forráshoz a vállalkozások. (MTI)