Igazságtalan lenne más szektorok munkavállalóival szemben, ha a kereskedelmi dolgozók száz százalékos vasárnapi bérpótlékot kapnának, miközben a Munka törvénykönyve minden terület esetében egységesen 50 százalékos plusz juttatást ír elő.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) továbbra is a Munka törvénykönyvében (Mt.) meghatározott 50 százalékos vasárnapi pótlék alkalmazását támogatja minden ágazatban, így a kiskereskedelemben is. A legnagyobb hazai munkaadói szövetség szerint a vasárnapi pótlék mértéke az Mt.-ben évtizedek óta változatlan, jól működik, és a vasárnapi boltbezárás elmúlt évi bevezetéséig nem merült föl komolyan a változtatás igénye sem a jogalkotók, sem az érintett munkáltatók és munkavállalók részéről.

Miután a kiskereskedelmi egységek vasárnapi nyitvatartási tilalma megszűnt, a munkaadói szervezet szerint nem lenne szabad a vasárnapi pótlékról szóló felesleges vitákkal tölteni az időt, veszélyeztetni a munkabékét, és elvonni a figyelmet a munka világában sürgősen megoldandó problémákról, melyek közül a legégetőbb az egyre súlyosbodó és általánosabbá váló munkaerőhiány.

Az MGYOSZ továbbra is kiáll a jól bevált és egységes 50 százalékos vasárnapi pótlék megtartása mellett, és határozottan ellenzi, hogy a kiskereskedelemben a pótlék mértéke 100 százalékra emelkedjen, mert úgy látja: az 50 százalék egy rögzült, a munkáltatók és munkavállalók által elfogadott mérték, ráadásul a magasabb pótlék igazságtalan lenne a többi szektor munkavállalóival szemben.

Az MGYOSZ-nál úgy látják, a magasabb mérték elvonná a pénzügyi forrásokat a munkaerőmegtartás miatt szükségessé váló jelentősebb béremelésektől, a kereskedelemben dolgozók sem veszítenének igazán, hiszen a 100 százalékos pótlék az ő esetükben egészen más okból (a vasárnapi nyitvatartás további nehezítése), csak rövid ideig és akkor is csak évi öt vasárnapra vonatkozott.

Mindezek miatt az MGYOSZ határozott álláspontja szerint az Mt.-ben jelenleg meghatározott vasárnapi bérpótlék mértéke megfelelő, a munkaadók számára is évtizedek óta megszokott és teljes mértékben méltányosnak tartott ellentételezést jelent minden szektorban a munkavállalók számára. Az MGYOSZ egyúttal kezdeményezi, hogy a munkaerőhiány mérséklése érdekében teendő intézkedésekről haladéktalanul induljon egyeztetés a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának keretében. Az ezzel kapcsolatos javaslatait az MGYOSZ hamarosan ismertetni fogja.