A University of Cambridge kutatói olyan tranzisztort készítettek, amely a környezetből meríti energiáját.

Az IoT eszközök térhódításának egyik legfontosabb akadálya a korlátozott telepélettartam. A nagy területen elhelyezett szenzorok és eszközök vezetékes áramellátása ellentétes az IoT céljával, a telepek töltése vagy gyakori cseréje pedig komplikált – írja a computerworld.hu.

A University of Cambridge kutatói most olyan tanulmányt tettek közzé, amely a szenzorok áramellását gyökeresen újfajta módon oldja meg. A tudóscsoport olyan kis fogyasztású (1 nanowattnál is kisebb teljesítmény-felvételű) tranzisztort fejlesztett ki, amely a környezetéből meríti az energiát.

A tranzisztor a Schottky potenciálgát jelenségét használja, és a papírtól a műanyagokon át az üvegig szinte bármilyen anyagra nyomtatható. Jól használható például hordozható eszközök szenzoros áramköreinek létrehozására. A szerzők szerint egy ilyen konstrukcióra épülő szenzor egy hagyományos AA elemről egymilliárd évig tudna működni.

Bár a kutatások egyelőre laboratóriumi szakaszban vannak, elemzők szerint hatalmas távlatokat nyitnak az IoT szenzorok feljesztésében, és meglepően hamar megjelenthetnek konkrét termékekben.