Az idei első kilenc hónapban 9884 közbeszerzés volt Magyarországon, ami éves összevetésben 11,3 százalékos csökkenést jelent, és a közbeszerzések értéke is csökkent; az év végére azonban az uniós forrásoknak köszönhetően a közbeszerzések száma és értéke is megközelítheti a tavalyit – számolt be Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke.

Az Állami Számvevőszék „Jó gyakorlatok” című szemináriumán Rigó Csaba Balázs elmondta: a közbeszerzések Magyarországon hatalmas piaci potenciállal rendelkeznek, 2014-ben a közbeszerzési eljárások összesített értéke elérte a 2136 milliárd forintot, a beszerzések száma pedig a 14 197 darabot. Hozzáfűzte: 2015 első kilenc hónapjában 9884 közbeszerzés volt, ami az előző év azonos időszakához képest 11,3 százalékos csökkenés, míg az összértéket tekintve 2015 első kilenc hónapja 1422 milliárd forintos értéket hozott, ami 12,1 százalékos csökkenésnek felel meg.

Bár a statisztikák egyelőre visszaesést jeleznek, az uniós források elszámolása miatt ezek az értékek év végére kiegyenlítődnek majd, vagyis az idei év összességében a tavalyihoz hasonló képet mutat majd – emelte ki az elnök.

Az idén január-szeptemberben a gazdasági szereplők uniós forrásokat 4451 közbeszerzési eljárásban használtak fel, amelyek összértéke 496 milliárd forint volt. A legtöbb eljárást építési beruházásra írták ki, az EU-s finanszírozáshoz kapcsolódó eljárások esetében például az eljárások mintegy 41,9 százaléka volt építési beruházás, 30,7 százaléka szolgáltatás-megrendelés, 27,4 százaléka árubeszerzés.

Az értéket tekintve szintén az építési beruházások domináltak, a legtöbb – mind számban, mind értékben – uniós társfinanszírozású eljárást pedig regionális, helyi szintű ajánlatkérők folytatták le. Örömteli tendenciaként értékelte az elnök a kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) erősödését: az EU társfinanszírozással megvalósuló eljárások esetében például a kkv-arány a támogatott eljárások során 2015 első kilenc hónapjában 88,5 százalék volt, értékben 57,7 százalék.    

MTI