Feltenné Romániát a filmes térképre az a törvénykezdeményezés, amely kedvezményeket biztosítana azoknak a filmkészítőknek, akik Romániát választanák forgatásuk helyszínéül. A javaslat Corina Șuteu művelődési minisztertől származik.

A javaslat szerint a román állam visszaadhatná a film költségvetésének 25 százalékát azoknak a producereknek, akik itt forgatnak. A tervezetet átvette a gazdasági tárca, jelenleg egyeztetések zajlanak a pénzügyminisztériummal és a versenytanáccsal, ezt követően pedig ismertetik a végső javaslatot.

A forgatások támogatása bevált szokás a környező országokban, Románia a tervezet elfogadásával nem tenne mást, mint felzárkózna az olyan országok sorába, mint Magyarország, Csehország vagy Lengyelország. Európai uniós szinten mintegy húsz tagállam nyújt máris hasonló kedvezményeket – írja a kronika.ro.

A PricewaterhouseCoopers elemzése szerint Csehország a helyben elköltött pénzösszegek 20 százalékának megfelelő kedvezményt ad, míg Magyarországon ez az összeg eléri a 25 százalékot. Lengyelországban a büdzsé 50 százaléka is lehet, ám azzal a kikötéssel, hogy nem haladhatja meg az egymillió eurót. Horvátország ugyan „csak” 20 százalékot ajánl fel 2012 óta azoknak a filmeseknek, akik náluk forgatnának, viszont ez az összeg elmehet filmenként 2,65 millió euróig.

A könyvvizsgáló és gazdasági tanácsadó cég adatai szerint a kedvezmények meghozták a hozzájuk fűzött reményt, Magyarországon értékében 500 százalékkal ugrott meg a filmgyártás, míg Csehországban 300 százalékos bővülést tapasztaltak.

A PwC szakértői úgy vélik, a tervezett intézkedés 250 millió euróval dobná meg a román filmipart, ugyanakkor négyezer új munkahely jöhetne létre. A szakértők szerint közvetve évi 850–974 millió euróval járulna hozzá a román gazdasághoz. Eközben a tavalyi év végén 53 millió euróra becsülték a romániai filmipart, ami nemzetközi összevetésben igen alacsonynak számít. Ugyanakkor nem elhanyagolható az sem, hogy amennyiben az itteni tájak, városok megjelennek például a nagy költségvetésű amerikai produkciókban, az a turizmusra is nagy hatással lesz.

Korábban egy igazi hollywoodi szuperprodukciót forgattak Romániában: a Hideghegy (Cold Mountain) filmet a Brassó megyei Barcarozsnyón vették fel 2002-ben olyan sztárokkal, mint Nicole Kidman (a fotón a film egyik jelenetében), Jude Law vagy Renée Zellweger.

A film sikere a producerek mellett a román gazdaságnak is óriási hasznára vált akkoriban. Például rozsnyóiak százai vették ki részüket közvetlenül is a filmkészítésben, ácsok, sofőrök, idegenvezetők kerestek néhány napra a havi átlagbérnek megfelelő összegeket.

Számítások szerint a 80 millió eurós költségvetés mintegy 20 százalékát Romániában költötték el.