A tervek szerint a szlovák oktatási minisztérium két év múlva véget vetne a professzor és a docens titulus adományozásának. A tervezett módosítás célja, hogy a helyeikre a gyakorlati életből szakemberek érkezzenek.

Szakemberek szerint némely felsőoktatási intézményben nem került sor generációs váltásra a pedagógusok között, míg máshol emelkedett a számuk, de alacsonyabb kritériumok teljesítését követően. Több esetben inkább akadémikusokról, mint gyakorló szakemberekről van szó. Ugyanakkor ezzel egyes intézmények nem értenek egyet – írja a hirek.sk.

Az oktatási tárca által előkészített rendszer a hazai főiskolákat a nyugati modellhez közelíthetné. A főiskolákról szóló törvénymódosító javaslat lehetővé tenné azt, hogy a tisztségeket olyan szakemberek töltsék be, akiknek nem kellene habilitált docenseknek vagy kinevezett professzoroknak lenniük, hanem egy versenypályázaton kellene átesniük.

„Ez egy olyan új modell lenne, amely kapcsán a docensek és professzorok helyére gyakorló szakemberek kerülhetnének, köztük akár olyan fiatalok is, akik jelentős tudósoknak számítanak“ – magyarázta Peter Plavčan oktatási miniszter.

Szlovákiában jelenleg olyan rendszer működik, amely szerint annak, aki akadémiai közegben akar működni, előbb doktoranduszi tanulmányokat kell folytatnia, meg kell szereznie a PhD. titulust, s azután az illető szakmai asszisztensként dolgozhat. Docenssé csak három év múlva, olyan feltételek teljesítése után válhat, mint a pedagógiai, tudományos-kutatói és publikációs tevékenység, miközben figyelembe veszik mindazok visszhangjait is.

Ugyancsak be kell mutatnia a saját szakterületén elért eredményeit és valós gyakorlatát is. Ráadásul minden karnak megvan a saját specifikus követelményeinek a jegyzéke. Professzorrá pedig az illető csak újabb három év múlva válhat, amikor további feltételeknek kell eleget tennie.

Az oktatási tárca egyelőre hallgat a készülő törvénymódosító javaslat részleteiről. Azt azonban közölte, hogy az alternatív karrierút bevezetésével növelni akarja a főiskolai munka iránti érdeklődést.