A Standard & Poor’s Global Ratings (S&P) a Mol hosszú távú hitelminősítését a korábbi „BB” besorolásról (pozitív kilátással) „BB+” besorolásra (stabil kilátással) minősítette át – tette közzé az olajtársaság kedden a BÉT honlapján.

Az S&P indoklása szerint a felminősítés elsősorban azon várakozásait tükrözi, amely szerint a Mol hitelmutatói a korábbi előrejelzéseket meghaladó mértékben fognak erősödni a jobb downstream (feldolgozási és kereskedelmi) teljesítményének köszönhetően, és a Mol adóssághoz viszonyított operatív eredménye (FFO – funds from operations) várhatóan  átlagosan meghaladja a 45 százalékot, ami összhangban van egy közepes pénzügyi kockázati profillal.

Az S&P hozzáfűzte, a stabil kilátás összhangban áll azon várakozásaival, amely szerint a Mol finomítói üzletága stabil pénzáramokat fog generálni még egy 2016-ban bekövetkező 30 százalékos iparágszintű finomítói árréscsökkenés feltételezése mellett is, miközben az Upstream üzletág (kutatás és kitermelés) teljesítménye az emelkedő olajárral összhangban fokozatosan javulni fog.

Simola József, a Mol csoportszintű pénzügyi vezérigazgató-helyettese a közlemény szerint azt mondta, nagy örömükre szolgál az S&P felminősítése, amely egy olyan időszakban történt, amikor az olaj és gáz iparág komoly kihívásokkal néz szembe. A vezérigazgató-helyettes szerint ez ugyanakkor a Mol integrált üzleti modelljének, stabil pénzáramainak és pénzügyi erejének újabb elismerése. (MTI)