A tavalyinál nagyobb árbevételre és magasabb profitra számítanak a hazai nagyvállalatok. A kedvező pénzügyi várakozások elsősorban az exportpiacokon várható élénkülésnek köszönhetők, mivel belföldön inkább stagnálásra számítanak a cégek.

A K&H nagyvállalati növekedési index első negyedéves eredményei alapján a hazai nagyvállalatok növekvő árbevételre és profitra számítanak a következő egy évben. Jelenleg a vállalatok 42 százaléka számít árbevétel-növekedésre, ami a teljes nagyvállalati szektor szintjén 2,9 százalékkal nagyobb bevételt jelent.

A tavaly év végén jellemző két százalékos várakozáshoz képest ez a kiugró eredmény leginkább az export várt erősödésének köszönhető, mivel a belföldi értékesítésben csupán 2,5 százalékkal, az exportban azonban négy százalékkal nagyobb árbevétellel terveznek a cégek – tájékoztatott Peter Roebben, a K&H üzleti ügyfelek divízió vezetője.

A vállalatok nyereségvárakozása ugyan elmarad az árbevétel-emelkedés mértékétől, az elmúlt háromnegyedévben jellemző javuló trend azonban jól láthatóan tovább folytatódik. Az előző negyedév két százalékos várakozásához képest jelenleg átlagosan 2,2 százalékos profitnövekedésre számítanak a cégek a következő egy év során – mondta el a Peter Roebben.

Iparáganként azonban igen jelentős eltérések vannak, hiszen az ipari és szolgáltató cégek három százalékot is meghaladó (3,4 és 3,6 százalék) nyereségbővüléssel számolnak, míg az agrárszektorban erősen az átlag alatti profitnövekedést terveznek (0,2 százalék) – hangsúlyozta ki a szakember.