A volt francia államfő arra buzdította az orosz elnököt, hogy elsőként Oroszország lépjen, és törölje az agrárembargót – utána jöhet az Európai Unió által hozott szankciók visszavonása.

Oroszország az erősebb, ezért neki kell kezdeményeznie, gesztust tennie és nem az Európai Uniónak – mondta Nicolas Sarkozy volt francia államfő Vlagyimir Putyinnak. A politikus a szentpétervári nemzetközi gazdasági fórum alkalmával folytatott megbeszélést az orosz államfővel.

Sarkozy úgy vélte, ha Moszkva visszavonja az agrárembargót, akkor Brüsszelnek „könnyebb lesz” törölnie az Oroszország ellen hozott büntető intézkedéseket. A francia politikus azt mondta, hogy Európának és Oroszországnak kölcsönösen szüksége van a másikra. Egyben felhívta Washington figyelmét, hogy ne avatkozzon be az EU-orosz ügyekbe.

Ukrajnával kapcsolatban azt hangsúlyozta Sarkozy, hogy nem ütköző zóna, hanem híd szerepét kell betöltenie az unió és Oroszország között. Ez viszont csak akkor működne eredményesen, ha Ukrajna nem lépne be a NATO-ba, és nem lenne az EU teljes jogú tagja. Sarkozy szerint Oroszországnak viszont tiszteletben kell tartania a határok sérthetetlenségét.