Folytatódott a hazai elektronikus fizetési eszközök használatának emelkedése az idei második negyedévben. Miközben a lakossági fizetési számlák és kártyák száma nem változott, a kártyás fizetést lehetővé tevő POS-terminálok száma pedig kismértékben emelkedett, az érintőkártyás pénzforgalmi infrastruktúra továbbra is számottevően bővült.

A pénzforgalmi szolgáltatók által vezetett fizetési számlák száma (10,4 millió) gyakorlatilag stagnált 2015 második negyedévében az előző negyedévhez képest, és ehhez hasonlóan a fizetési kártyák száma (8,9 millió) sem változott jelentős mértékben – olvasható az MNB honlapján.

Ezzel szemben az érintőkártyák száma a megelőző időszakokhoz hasonlóan számottevően – 7 százalékkal – emelkedett, így a 4,2 millió darab ilyen funkcióval rendelkező kártya az összes fizetési kártya közel felét teszi már ki. A fizetésikártya-elfogadói hálózatnál kismértékű – a megelőző negyedévhez képest 3,1 százalékos – bővülés volt megfigyelhető a fizikai elfogadóhelyek esetében, és hasonló mértékű az emelkedés az itt üzemelő POS-terminálok számában is, amely meghaladta a 98 ezret.

A POS terminálok 55 százaléka rendelkezik az érintéses fizetést lehetővé tevő funkcióval, ez 10 százalékos bővülést jelent 2015 első negyedévéhez viszonyítva.

Az internetes elfogadóhelyek száma szintén nagymértékben, közel 6 százalékkal nőtt. Ez azt jelenti, hogy a tárgyidőszakban a hazai pénzforgalmi szolgáltatók hálózatában már több mint 7600 internetes áruházban volt lehetőség bankkártyával fizetni. 2015 második negyedévében tovább folytatódott a hazai kibocsátású fizetési kártyákkal lebonyolított belföldi vásárlási forgalom jelentős növekedése, a tranzakciók számában 19,1 százalékos, értékében pedig 18,6 százalékos emelkedés volt megfigyelhető az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A kártya fizikai jelenléte nélkül lebonyolított tranzakciók száma közel harmadával, értéke pedig mintegy 38 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, ugyanakkor ez továbbra is csupán az összes kártyás vásárlás 5,2 százalékát jelenti darabszámban és 8 százalékát értékben.

A belföldi fizetési kártyás készpénzfelvételek mind darabszámban (2,8 százalék), mind értékben (8,7 százalék) nőttek, az egy tranzakcióban átlagosan felvett készpénz értéke így meghaladta a 62 ezer forintot.

Bővült az elsősorban rendszeres lakossági fizetéseknél alkalmazott csoportos beszedések forgalma, a belföldi tranzakciók száma 2014 második negyedévéhez viszonyítva közel 11 százalékkal nőtt, összértékük pedig a mintegy 15 százalékos emelkedés eredményeként meghaladta a 108 milliárd forintot.

Többen éltek vissza a kártyákkal

2015 első negyedévében a hazai kibocsátású fizetési kártyákat és a hazai elfogadó hálózatot érintő visszaélések a korábbiaknál nagyobb mértékben emelkedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva. A hazai kibocsátású kártyákkal okozott visszaélések négyötöde – több mint 4 ezer darab – kapcsolódik a határon átnyúló forgalomhoz, az ezekkel okozott kár értéke pedig megközelítette a 143 millió forintot.

Az előző év azonos időszakához képest emelkedett a kártya fizikai jelenlétét nem igénylő, jellemzően internetes tranzakciókhoz kapcsolódó visszaélések aránya, így már az összes visszaélés 70,1 százaléka valamint a teljes kár 63,2 százaléka ezekből a visszaélésekből származik.

A hazai kártyaelfogadói hálózatban a negyedév során elkövetett 650 visszaéléssel okozott kár értéke meghaladta a 29 millió forintot. A visszaélések összforgalomhoz viszonyított aránya továbbra is alacsony.