A júliusival megegyező szinten, 9,5 százalékon állt a munkanélküliségi ráta augusztusban az Európai Unióban – jelentette szerdán az Eurostat.

Az uniós statisztikai hivatal becslése szerint a nyolcadik hónapban a 28 tagállamban összesen 23 millióan kerestek aktívan munkát, 33 ezerrel kevesebben, mint egy hónappal korábban. 2014 augusztusában az uniós ráta 10,1 százalékos volt, akkor közel 1,5 millióval többen voltak munkanélküliek.

Az Eurostatot tájékoztató tagállamok közül a legalacsonyabb, 4,5 százalékos munkanélküliségi rátával Németország dicsekedhet, Csehország 5,0 százalékkal a második, Málta 5,1 százalékkal a harmadik legerősebb adatot tudhatja magáénak. A legmagasabb augusztusi érték a spanyol (22,2 százalék), de a görög mutató (amely júniusban 25,2 százalék volt) feltehetően ennél is magasabb.

Az adataikat beküldő tagállamok közül 2014 augusztusához viszonyítva a munkanélküliség 20-ban csökkent, négyben emelkedett, Romániában nem változott. Magyarországon a KSH jelentése szerint június–augusztusban 6,7 százalékos volt a munkanélküliség; ha szerepelne az Eurostat jelentésében, ez az adat a hetedik legalacsonyabb lenne az unióban.

A 25 évesnél fiatalabbak közül minden ötödik aktívan keresett – és nem talált – állást augusztusban, az uniós munkanélküliségi ráta 20,4 százalék. A fiatalok körében továbbra is Spanyolországban a legmagasabb a munkanélküliség (48,8 százalék), Görögországban 48,3, Horvátországban 43,5 százalék (második negyedéves adat). Álláskeresés tekintetében a legszerencsésebbek a német fiatalok (7,0 százalékos a munkanélküliség), Ausztriában ebben a korosztályban 10,8, Hollandiában 11,2, Dániában 11,4 százalékos a munkanélküliség. Magyarországon a 25 éven aluliak körében június–augusztusban 18,2 százalékos volt a munkanélküliség.