A fogyasztói árak májusban átlagosan 0,2 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban; az üzemanyagok ára csökkent, a szeszes italok és a dohányáruk drágultak – jelentette szerdán a KSH.

A fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal mérséklődtek. Az élelmiszerek ára összességében nem változott. Ezen belül a cukor ára 19,7, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 8,9, az étolajé 7,9 százalékkal nőtt, a sertéshús ára 18,5, a tejé 7,7, a sajté 6,9 százalékkal csökkent. A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 2,2, a szolgáltatások 1,3, a tartós fogyasztási cikkek 0,8, a ruházkodási cikkek 0,3 százalékkal drágultak. Az egyéb cikkekért (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) 4,3, ezen belül a járműüzemanyagokért 11,9 százalékkal kevesebbet kellett fizetni. A háztartási energia ára 0,1 százalékkal csökkent.

Az EU-harmonizált éves árindex mínusz 0,1 százalék, a nyugdíjas mutató (plusz) 0,1 százalék volt.

Az előző hónaphoz viszonyítva 0,3 százalékkal emelkedtek az árak – ugyanekkora volt a harmonizált és a nyugdíjas index is.