Eddig már több mint 36 ezren jelentkeztek a Jaguar másfél év múlva nyitó nyitrai autógyárába.

A Volkswagen, a Kia és a PSA után megérkezett Szlovákiába a Jaguar Land Rover, így igazi prémium márkát gyárthatnak itt 2018-tól. Igaz, a luxus kategóriába már jócskán belekóstolt a szlovák autóipar a Porsche Cayenne, az Audi Q7 és a Volkswagen Touareg előállításával a pozsonyi gyárban, de a Jaguar F-Pace kompakt crossoverrel mindenki úgy érezheti, hogy oda érkezett a helyi autógyártás, ahová minden hasonló adottságú nemzetgazdaság igyekszik. A teljesen újrafogalmazott Range Rover Defender is ebben a gyárban fog készülni – írja a hirek.sk.

A Jaguar Land Rovert tulajdonló Tata csoport 2015 nyarán hozta meg döntését, hogy Lengyelország, Magyarország és Ausztria helyett Szlovákiába telepíti legújabb gyárát. Az ország mellett a fejlett beszállítói hálózat miatt döntöttek, Nyitra pedig a kifejezetten kedvező infrastrukturális adottságok miatt lehetett vonzó helyszín.

Szlovákia ötödik legnépesebb városában most minden a 2018-as gyárnyitásról szól. A nyitrai lakóingatlanok ára szépen kúszik felfelé, számos építési vállalkozás vág bele társasházépítésbe, arra számítva, hogy a gyár és a beszállítók felpezsdítik a lakásbérleti piacot. A városnak 400 óvodai férőhelyet kell kialakítania a meglévők mellé, a munkavállalók gyerekeit egy, a fejlesztési területen kialakítandó óvoda is várni fogja.

A város északnyugati peremén 400 hektáros területen egy állami tulajdonú cég készíti elő a terepet a gyárnak. Az autópálya-csomópont egyik pályairányra való rákötése már készen van, az üzemépületek előkészítése a tervek szerint ősszel indul, bár a Jaguar nagy-britanniai központja által szakportálunknak küldött tájékoztatás szerint még nem zárult le a teljes engedélyeztetési eljárás.

Ennek ellenére nincs csúszás, a 2018 év eleji indulás jelen állás szerint bizonyosra vehető. Érdekesség, hogy az üzemterületet egy meglévő vasúti pálya két oldalára építik, és helyet kap egy tesztpálya is.