Hiába építenek le – a tervek szerint – több tízezer álláshelyet az állami szférában, ez nem jelent megoldást a vállalkozások munkaerőhiányára, mivel zömében nem olyan szakképzett dolgozókról van szó, akikre a cégeknek szüksége lenne.

A munkaerő-közvetítő cégek nem bíznak abban, hogy a következő években elbocsátani tervezett több tízezer állami alkalmazott megoldást jelenthet a vállalkozások mind krónikusabb munkaerőhiányára – írja a Világgazdaság. A lap azután reagáltatott meg szakembereket, hogy Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára egy konferencián arról beszélt: a korábbi állami alkalmazottakat átképzés után a versenyszférában lehetne alkalmazni.

Sághy András, a Kienbaum Magyarország vezetője szerint bár vannak olyan munkahelyek a közszférában, amelyek a privát szektorhoz hasonlóan működnek, de a többség esetében átképzésre, tréninge lesz szükség. Utóbbi csak akkor működhet, ha a kormány nagyon tudatos és tervezett stratégia alapján, az emberekre fókuszálva hajtja végre a feladatot.

Jáger László, a Man at Work toborzási vezetője szerint a másik alapvető probléma, hogy vélhetően nem a versenyszférából hiányzó informatikusokat, mérnököket küldik el a költségvetési szektorból, mert rájuk ott is szükség van. Valószínűleg elsősorban adminisztratív, irodai dolgozókat bocsátanak el, miközben az üres állásoknak csupán 4-5 százaléka esik ebbe a kategóriába. A jó munkaerőpiaci pozícióval bíró munkavállalók nagy részét pedig már elcsábította a versenyszféra.