Használat közben nem kívánt anyagok juthatnak át az ételbe egy szilikonos sütőformából. A terméket a Nébih kivonta a forgalomból és azt kéri, aki ilyet vett, ne használja azt.

Túl magas szerves illó anyag tartalom miatt kivon a forgalomból egy szilikonos sütőformát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szervezet az uniós RASFF-rendszeren kapott riasztást a szlovén társhatóság laboratóriumi vizsgálatai alapján. A készletből Magyarországra is szállítottak – derül ki a Nébih közleményéből.

A vonatkozó jogszabályok értelmében az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak nem változtathatják meg az élelmiszer összetételét vagy érzékszervi tulajdonságait, ezért a Nébih kéri a lakosságot, hogy aki rendelkezik YZJ márkanevű, virág alakú szilikon sütőformával, az elővigyázatosságból élelmiszer készítésére ne használja.

Szilikon polimereket igen gyakran alkalmaznak élelmiszerekkel érintkező anyagok készítésére. A szilikonok molekulaláncai különböznek a műanyagokat felépítő molekuláktól, a szilikon polimerláncok gerincét váltakozva szilícium és oxigén atomok alkotják. A szilikonokból az élelmiszerbe átjutni képes anyagok legnagyobb csoportját a sziloxán oligomerek alkotják, de adalékanyagok, katalizátorok, bomlástermékek és reakciótermékek is beoldódhatnak az élelmiszerbe.

A migráció jelenthet kioldódást, de az illékony szerves anyagok (például sokféle sziloxán oligomer) a gázfázison keresztül is átjuthatnak az élelmiszerbe. A szerves illékony komponensek leginkább a nagy zsírtartalmú élelmiszerekbe jutnak át, főleg nagyobb hőmérsékleten. A kérdéses szilikon sütőforma vizsgálatát a használatnak megfelelő magas hőmérsékleten végezték, a szlovén hatóság által mért illó szerves anyagok pontos összetétele azonban egyelőre nem ismert – írja a Nébih.