A fogyasztói hitelek nyújtásával kapcsolatos tervezett további szabályozás a polgároktól megvonja azt a lehetőséget, hogy részletekre is vásárolhassanak termékeket – állítja a Fogyasztói Hiteleket Nyújtók Szövetsége.

„A szövetség becslései szerint a fogyasztói hitelekről szóló törvénymódosítás hozzávetőleg 50-80 ezer jelenlegi ügyfelet szorít majd ki a legális piacról. Bár olyan fogyasztókról van szó, akik képesek hitelük hosszú távú visszafizetésére, s a bevételeik és kiadásaik nem változnak, a szigorúbb szabályozás akkor is megvonja tőlük a legális hitelek lehetőségét” – állítja a Fogyasztói Hiteleket Nyújtók Szövetsége (APSÚ) ügyvivő titkára, Ivan Kahanec.

Az APSÚ szerint az ügyfelekre a jövedelmük bizonyításával összefüggő követelmények jelentős mértékű, a kívánt hitel nagyságát figyelembe nem vevő kibővítése miatt komfortcsökkentés vár a vásárlásuk során. Az elromlott mosógép vagy hűtőszekrény cseréje sok papírmunkát igényel majd – írja a hirek.sk.

A fogyasztói hitelek nyújtása feltételeinek megváltoztatásával a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) rukkol elő. Az intézkedés egyebek mellett bevezeti azt a kötelezettséget, hogy az érintettek a rendelkezésükre álló jövedelmük 20 százalékos kiadási tartalékával számoljanak.

A költségek javasolt megítélésének és a 20 százalékos kiadási tartalék létének a gyakorlatban csak a fogyasztók nagyon kis hányada képes eleget tenni – véli az APSÚ. A társulás szerint a hitelnyújtó ezen kötelessége azt jelenti, hogy nem csak a fogyasztó kiadásait, hanem a családról szóló törvény alapján az általa eltartandó személyek költségeit is figyelembe kell vennie.