A parlagfű elleni védekezés fontos közérdek, ezért az Állami Számvevőszék (ÁSZ) is ellenőrzést indított ebben a témában – tájékoztatott az ÁSZ.

A földterületek parlagfű fertőzöttségének visszaszorítása törvényileg előírt feladat, a védekezés a földhasználók és a hatóságok kötelezettsége. A környezetvédelmi stratégiai programok, akciótervek hosszú távú célokat fogalmaznak meg a parlagfű-mentesítéssel kapcsolatban. A földhasználóknak pedig minden évben június 30-ig kell elvégezniük a védekezési feladatokat, a jogszabályi előírások betartásának ellenőrzése pedig a parlagfű elleni védekezés rendszerében résztvevő költségvetési szervezetek feladata.

A legfrissebb adatok szerint eddig idén a hatóságok mintegy másfél millió hektár parlagfűvel fertőzött területet derítettek fel eddig és 1500 hektáron kellett hatósági eljárást indítani.

Az ÁSZ ellenőrzése 2016 júliusában indult. Az ellenőrzött szervezetek a Földművelésügyi Minisztérium; a megyei kormányhivatalok ingatlanügyi hatóságai és növény- és talajvédelmi igazgatóságai; az ellenőrzésre kiválasztott települések önkormányzatai; a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal; a Földmérési és Távérzékelési Intézet, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Az ellenőrzés célja annak megállapítása, hogy a parlagfű elleni védekezés rendszere megfelelően működik-e, a felderítési, szankciós és közérdekű védekezés rendszerében részt vevő hatóságok szabályszerűen látják-e el ezzel kapcsolatos feladataikat, továbbá, hogy a parlagfű elleni védekezés kapcsán megtett intézkedések elősegítették-e a hosszú távú célok megvalósulását.

Az ellenőrzés végrehajtása két ütemben történik. Az első ütemben a szabályozási környezet keretrendszerének kialakítását ellenőrzi a számvevőszék. A második ütemben teljesítmény-ellenőrzés keretében a parlagfű elleni védekezéskapcsán kitűzött stratégiai és akciótervi célok megvalósításának ellenőrzése történik meg – olvasható az ÁSZ közleményében.