Tavaly november óta nem nőtt olyan gyorsan a magyar gazdaság, mint idén augusztusban a Világgazdaság mutatószáma, a gyorsulási irányadó szerint.

Augusztusban 2,7 százalékkal nőtt az index éves alapon a júliusi 2,6 százalékos növekedés után. A bővülést elsősorban a lakossági fogyasztás hajtotta, emellett az export is segítheti a gazdaságot, a beruházások visszaesését pedig az uniós források lehívása tompíthatja – írta a Világgazdaság

A lendület a következő hónapokban is fennmaradhat, az év második felében 3 százalék fölé kerülhet a GDP bővülésének üteme az elemzők szerint. Kiemelték, hogy az index tíz komponense közül a többség felfelé húzza a mutatót, ami jelzi, kiegyensúlyozott a növekedés szerkezete.

Az alacsony inflációs környezet miatt a reálkamat alacsony, miközben a pénzkínálat növekszik, ami támogatja a gazdaság bővülését, és kedvezően hatott az indexre egyebek mellett a BUX emelkedése is. A reálgazdasági komponensek közül azonban a fogyasztási hitelállomány visszaesése lefelé húzta a mutatót. A gazdaság motorja továbbra is a keresetek növekedése, ami az alacsony inflációval párosulva folyamatosan növekvő fogyasztást tesz lehetővé.