Most még csak figyelmezteti a lakásukat szálláshelymegosztó-portálon keresztül hasznosító ingatlantulajdonosokat az adóhivatal, de ha nem szerzik be a tevékenység folytatásához szükséges jegyzői engedélyt, illetve nem váltanak ki adószámot és rendezik köztartozásukat, ellenőrzésre és bírságra számíthatnak az airbnbzők.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) megkezdte a közösségi szálláshelymegosztó-portálok adatainak elemzését. A májusi adatok alapján több mint ezer bérbeadónak érdemes rendeznie az államkassza felé az ingatlankiadásból származó jövedelme utáni elszámolást – hívta fel a figyelmet közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A tárca szerint egyetlen közösségi szálláshelymegosztó-portál adatainak szisztematikus elemzéséből kiderült, hogy májusban 441 településen 5206 bérbeadó összesen 8299 ingatlant kínált. Tételes átalányadózásra 3925-en jogosultak. Voltak olyan magánszemélyek is, akik több mint 20 ingatlant hasznosítottak. Esetükben az előzetesen becsült bevétel mintegy havi 50 millió forint.

A NAV kockázatelemzői a rendelkezésére álló információkat összevetik a hónapról hónapra szisztematikusan legyűjtött adatokkal. A hivatal ellenőrzést csak akkor rendel el, ha valaki még a figyelmeztetést követően sem teljesíti megfelelően adófizetési kötelezettségeit. A NAV-nak nem a bírságolás a célja, hanem az, hogy mindenki a szabályokat betartva adja ki az ingatlanját, és ellenőrzésre, bírság kiszabására már ne is legyen szükség – fogalmaz a szaktárca.

Érdemes a tételes átalányadózást választani, hiszen így szobánként évente mindössze 38 400 forint közterhet kell leróni. Ezen felül a vendégektől beszedett idegenforgalmi adót kell befizetni az önkormányzat kasszájába. A szálláshelymegosztó-portálokon kínált ingatlanok kiadása nem bérbeadásnak, hanem szálláshely-szolgáltatásnak minősül, ezért adószámot kell kiváltani, illetve szükség van a tevékenység végzéséhez az illetékes jegyző engedélyére.