Változik a tojás árának feltüntetése a boltokban. A nemzetgazdasági és a fejlesztési minisztérium közös rendelettervezete szerint ezután a kilogrammra vetített árat – amit 2012 óta fel kell tüntetni – ugyanakkora méretben kell kiírni, mint a darabra vonatkozót.

A jelenlegi szabály alapján háromféle árat adnak meg a boltok a tojásoknál: jól láthatóan kiírják a doboz árát, emellett kisebb méretben feltüntetik a darabárat, valamint a kilogrammra vetített árat. Utóbbiak távolabbról szinte olvashatatlanok, ráadásul a kilónkénti ár megjelölése 20 százalékkal kisebb méretű is lehet – írja a vg.hu.

A mostani változtatás szerint a kilós ár kiírása akkora lesz, mint a darabáré – vagyis továbbra is bogarászni kell a számokat.

A szabály átírását a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége kérte.

Az érdekképviseleti szervezet szerint megtévesztő, hogy olcsóbbnak tűnik az S méretű tojás, miközben összességében gyakran ugyanannyiba kerül, mint például a nagyobb M-es.

A boltokban kínált tojás mintegy egyharmada importáru. Többnyire Lengyelországból érkezik, és a hazai termelők évek óta zúgolódnak miatta, mert a lengyelek alacsony ára rákényszeríti őket az önköltség alatti értékesítésre.

Ráadásul az elmúlt években a tojáspiacon is beindult az áfacsalás. Egyes becslések szerint a feketegazdaság aránya ezen a területen elérte a 30-40 százalékot. A tojástermelők szerint a csalók az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszert (EKÁER) is ki tudják cselezni.