Az idei első negyedévben 10 358 vállalkozást töröltek Magyarországon, miközben csak 6600 új céget alapítottak. Ezzel 540 ezer alá csökkent a társaságok száma, utoljára 2009-ben működött ilyen kevés vállalkozás.

Nyolc éve nem volt ilyen kevés vállalkozás Magyarországon, bár ez önmagában nem jelent problémát, volt honnan lejönni, továbbá a cégszám csökkenése részben a fertőzöttség csökkenését is jelenti – értékelte az adatokat Pertics Richárd, az Opten Kft. céginformációs igazgatója. A 2017 első negyedéves cégstatisztika hozta a papírformát, a cégalapítások száma 2014 második fele óta beállt a negyedévenként 6500 körüli szintre, de a cégtörlések száma is beállni látszik a negyedévenkénti 10 500 körüli szintre.

Az egy lakosra jutó cégek száma azonban még mindig nagyon magas, másrészt az egyéni vállalkozók száma dinamikusan növekszik. Az adatsorhoz hozzátartozik, hogy jelenleg is több mint 85 ezer cég van valamilyen megszüntetésre irányuló eljárás alatt, azaz a rendben működő cégek száma 455 ezer körül van. Az viszont egyértelműen pozitív, hogy a megszüntetésre irányuló eljárások között a felszámolásoknak egyre kisebb szerepe van. Immár három éve folyamatosan csökken a felszámolások száma, 2017 első negyedévében csak 1486 eljárás indult – mondja az Opten igazgatója.

Az 1486 felszámolás azért még mindig nagyon soknak számít egy 10 milliós lakossággal rendelkező országban, továbbá a felszámolások száma azért is csökken, mert sokan már nem is bajlódnak a problémás partnereik felszámolásával. A várható felszámolási vagyon sokszor nem fedezi a behajtásba és a felszámolásba fektetett energiákat sem, nem hogy az eredeti tartozást.

Van még tehát hova fejlődnie a hazai cégstruktúrának, és ebben a fejlődésben fontos mérföldkő lehet a korlátolt felelősségű társaságok minimális jegyzett tőkéjének hárommillió forintra emelése – mondja az Opten szakértője. Igaz, ez sem mindenható megoldás, de vélhetően 2017 nyarától a cégtörlések száma tovább fog emelkedni, és a gazdaságban a számon kérhető cégek aránya valamelyest növekedni fog.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) 2017 első negyedéves értéke átlagosan 11 százalék körül mozgott. Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten – CFI Vas, Zala és Csongrád megyékben érte el a legalacsonyabb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Pest és Komárom-Esztergom megye produkálta.