A modern technológia, a fejlett informatikai eszközök és alkalmazások használata kényelmesebbé teszik az életet és segítenek például az energia-megtakarításban, ugyanakkor stresszesebbé is válunk ezektől.

Nyolc európai országban az emberek harmada úgy véli, hogy az otthonokban alkalmazott technológia sok stresszt okoz, és csak bonyolultabbá teszi az életet – derül ki az E.ON felméréséből. Az európaiak közül a magyarok és a britek a legkritikusabbak a háztartásokban használt technológiai eszközökkel kapcsolatban. A megkérdezettek közel fele (46 százalék mindkét országban) azt mondta, hogy az életük bonyolultabbá vált. A magyarok több mint a fele (52 százaléka) úgy érzi, ma stresszesebb az életük, mint tíz évvel ezelőtt. A csehek 51 százaléka számára is nehezebbé vált az élet.

Ugyanakkor a technológiai eszközök növekvő otthoni alkalmazásának pozitív oldala is van. Általában véve a megkérdezettek körülbelül kétharmada azt mondta, a technológiai eszközök kényelmesebbé tették az életüket, és segítettek az energiatudatosság növekedésében is. A legnagyobb támogatók az olaszok, akiknek 87 százaléka szerint az új technológiák könnyebbé teszik az életet. Törökországban (84 százalék) és Romániában (81 százalék) hasonlóan pozitív vélemény alakult ki a kérdésben.

Németországban a megkérdezettek 72 százaléka véli úgy, hogy a technológiai eszközök könnyebbé teszik az életet a háztartásokban. Egyharmaduk szerint viszont ez a stresszt növeli. A németek mindössze 64 százaléka mondja azt, hogy az új technológiák elősegítik az energia-megtakarítást. Ezzel a németek hátulról a második helyre kerültek, és csak a svédek követik őket, akik csak 46 százaléka gondolja, hogy a technológia az elmúlt tíz évben elősegítette az energia-megtakarítást.