Egy kínai óriás és a cseh Třineci Vasművek mögött álló szlovák milliárdosok egy csoportja is ajánlatot tett a kassai acélművekre az amerikai U. S. Steel konszernnek.

Az ajánlatot a csehszlovák Moravia Steel csoportba tartozó cseh Třineci Vasművek (Třinecké železárny) tette. Az ajánlattétel tényét a cseh EURO hetilapnak egy a Třineci Vasművekben uralkodó helyzettel tisztában lévő forrás erősítette meg. A gyárra egy másik ajánlat is érkezett, a Hesteel Group kínai acélipari óriástól – írja a hirek.sk.

A Hospodárske noviny napilap információi szerint a kassai U.S. Steel gyárának megvásárlására a múlt héten, az amerikai Pittsburghben tettek ajánlatot. A lap több forrása szerint ugyanakkor még aznap elutasították a cseh társaság ajánlatát.

A Třineci Vasművek már tavaly is előrukkolt egy ajánlattal. Akkor állítólag az ár jelentette az üzlet létrejöttének legfőbb akadályát, miközben a kassai acélművek eladásáról már jó ideje beszélnek a gyár szakszervezeti vezetői.

Nyáron egy, az oligarcha Alisher Uszmanovhoz tulajdonába tartozó orosz Metalloinvesttől érkezett küldöttség is megfordult, ám végül nem tettek ajánlatot.

A gazdaságügyi minisztérium komoly figyelmet szenttel a kassai U. S. Steelnél zajló folyamatoknak, ám az eladással kapcsolatos információkkal nem rendelkezik – közölte Maroš Stano, a szaktárca szóvivője az ezzel összefüggésben felröppent hírekre reagálva.

Az ügyben kedden megszólalt a gazdasági miniszter is. Peter Žiga szerint, ha valóban eladásra kerülne Szlovákia legnagyobb munkaadó vállalata, a kassai U.S. STEEL, arról a kormány elsőként tudna.

„Az amerikaiak nem adják el a kassai céget és ez ügyben nincs ok a pánikra” – fogalmazott a tárcavezető, aki szerint akár pánikot is kiválthat a hír, hiszen a vállalatnak 10 ezer alkalmazottja van, családok ezrei függnek az acélóriástól.

A miniszter azt álltja, korrekt a kormány kapcsolata az amerikai cég tulajdonosaival, emellett érvényben van a memorandum is, amely köti mind a két felet.