Közel százezer liter lejárt szavatosságú almalevet foglalt le a Nébih. A termékeit országszerte értékesítő Agro Bold Kft. szerint a kifogásolt tételből nem került a boltok polcaira, a szabálytalanul tárolt tételt már csak állati takarmányként kívánták hasznosítani.

Több hetes előzetes adatgyűjtést követően tartottak ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei egy Hajdú-Bihar megyei gyümölcslé-előállító üzemben. A derecskei Bold Agro Kft. termékeit országszerte értékesítette kereskedelmi egységekbe és áruházláncba is – derül ki a Nébih közleményéből.

Az üzemben az előállító tevékenység az ellenőrzéskor szünetelt, a cég készáru raktárában és az üzemi területen azonban az ellenőrzés során – az értékesítésre váró termékekkel együtt tárolva – 94 600 liter lejárt almalevet találtak a hatóság munkatársai. A szakemberek a bemutatott gyártmánylapok alapján megállapították, hogy a vállalkozó a gyártási tevékenység kezdete óta több alkalommal is növelte termékei minőségmegőrzési idejét. A Nébih azonnali hatállyal elrendelte a tételek forgalomból történő kivonását és megtiltotta azok további értékesítését. Az ügyben milliós bírság kiszabása várható.

A Bold Agro közleményben reagált a az ellenőrzés eredményeire. Ebben leszögezik, hogy a vizsgálat a jelenleg is kereskedelmi forgalomban lévő gyümölcslevei előállításával kapcsolatosan semmilyen szabálytalanságot nem tárt fel. A Nébih nem az előállítás technológiáját és körülményeit kifogásolta, hanem a legelső gyártási évben gyártott és raktáron maradt termékek szabályszerű tárolását, mielőtt azokat az engedélyek birtokában további célra felhasználnák – írják. A 2014-ben gyártott nagy mennyiségű gyümölcslé szavatossága néhány hónapja lejárt, kereskedelmi forgalomba hozatalát 2015 decemberében megszüntették. Keresve a termék hasznosításának lehetőségét, a Bold Agro hatósági engedélyt kért állati takarmányozásra való felhasználására.

A társaság azt ígéri: a Nébih határozatában foglaltakat végrehajtja, gondoskodik a raktáron maradt almalé elkülönítéséről, és azon dolgozik, hogy az egymást követő két hatósági vizsgálat elvárásainak teljes mértékben megfeleljen termékei forgalmazásának pontos nyomon követése és az egyéb hatósági előírások betartására vonatkozóan is. A Bold Agro közleménye szerint a cég vezetősége és minden dolgozója eddig is betartotta, s a jövőben is betartja a termékek előállításának technológiai előírásait, tisztában van felelősségével. A vállalkozás elnézést kér minden vásárlójától és fogyasztójától azért, mert a két évvel ezelőtt gyártott, raktáron maradt gyümölcslevet valóban nem a szigorú szabályoknak megfelelően tárolta, azaz nem elkülönítve, külön raktárban, s ezzel félreértésre adhatott okot – írják.